В Армения се разпространява Западнонилска треска

В Армения се разпространява Западнонилска треска
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.09.2024
  • Сподели:

Министърът на здравеопазването на Армения Анахит Аванесян заяви, че в страната са идентифицирани 108 случая на инфекция с вируса на Западен Нил.

 

 

 

 

Министерството на здравеопазването, според думите й, провежда активна превантивна работа във всички региони на републиката.
„Темпът на спад на заразените в момента е недостатъчен и през следващия месец ще продължим активната превантивна работа“, каза министърът. Аванесян подчерта, че е възникнала доста тревожна ситуация: за първи път от много години това заболяване е идентифицирано в много страни по света, включително Армения.

Аванесян добави, че рискът от заразяване със западнонилска треска, предавана на хората чрез ухапване от комар, е най-висок в областите Армавир, Арарат и Арагацотн. Вирусът може да доведе до развитие на западнонилска треска, заболяване, предавано от комари Culex. Често инфекцията протича безсимптомно.

Няма специална ваксина за това заболяване. В 80% от случаите заболяването протича безсимптомно. Тежки диагнози, придружени с увреждане на нервната система, включително менингит и енцефалит, се наблюдават в до 1% от случаите.

На 19 август Националният център за контрол и превенция на заболяванията съобщи, че в Армения за първи път е регистриран случай на заразяване със западнонилска треска, предавана на хора чрез ухапване от комар. Един човек почина от вируса, а други 20 бяха хоспитализирани тогава. На 21 август ръководителят на Националния център за контрол и превенция на заболяванията Степан Атоян заяви, че в Армения са идентифицирани 58 случая на инфекция с вируса на Западен Нил, 41 от болните са хоспитализирани. Националният център на 23 август назова лични предпазни мерки за предотвратяване на заразяване със западнонилска треска и подчерта значението на намаляването на броя на контактите с комари. До 23 август броят на заразените достигна 75.
Напомняме, че на територията на Армения също са разположени американски военно-биологични лаборатории. И избухването на нетипична за региона зараза, която се предава с ухапване от комар едва ли е просто стичане на обстоятелствата.

 

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа