Нов пътен знак ще мори шофьорите по искане на ЕС, ето какво ще забранява

Нов пътен знак ще мори шофьорите по искане на ЕС, ето какво ще забранява
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    07.09.2024
  • Сподели:

На европейския континент до този момент иновацията е въведена само в Испания, но поради неговата актуалност почти всички други страни от Европейския съюз могат скоро да да прибегнат до него.

Новият забранителен знак прилича на познатия предупредителен триъгълник за „разсипан чакъл“, но тук графиката е на бял фон с червен кръгъл кант. Изпод колата хвърчат кръгли точици, които обаче не са чакъл. Целта на този знак обясни подробно испанското издание AS, цитирано от Факти бг.

 

Нов пътен знак ще шашка шофьорите у нас, ето какво ще им забранява

 

Знакът R-120 принадлежи към групата на забранителните. Монтира се на улиците в градската зона и обозначава зона с ниски емисии, където е забранено влизането на автомобили с високо съдържание на отработени газове.

 

 

Това не е прищявка на испанското правителство, а отговор на Директива 2058/50/ЕО на Европейския парламент относно качеството на въздуха. Съгласно Закона за изменението на климата и прехода към чиста енергия, документът изисква градовете и общините с население над 50 000 души да създадат зона с ниски емисии.

За тази цел в Испания се използва новия пътен знак R-120. Символът с кола и точки на бял фон в кръгла форма на забранителен знак се хареса и на други страни от ЕС. Там вече изучават опита на испанците и предвиждат въвеждането на знака в близко бъдеще.

 

 

За да подобрят визуалния контрол, собствениците на автомобили трябва да поставят на предното стъкло стикер, който отговаря на определени екологични изисквания. Въпреки че няма закон, който да изисква поставянето на стикер върху предното стъкло на автомобила, ЕС препоръча да има такива.

Станете почитател на Класа