×

Забележка

Can't identify browser version. Agent: Mozilla/5.2 (compatible; Linux i686; Trident/ 8.5 ; en-US) Safari/530.43

Израелската армия: Спешно напуснете Газа! САЩ са ужасени от насилието

Израелската армия: Спешно напуснете Газа! САЩ са ужасени от насилието
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2024
  • Сподели:

Израелските въоръжени сили днес призоваха цивилните в Южна и в Централна Газа спешно да напуснат тези райони, тъй като предстои нова военна операция, а междувременно посланикът на САЩ в Израел заяви, че е "ужасен", след като палестинец бе убит от враждебни израелски заселници на Западния бряг, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Терористичната организация "Хамас" е установила терористична инфраструктура в район, определен за хуманитарна зона", пише в публикация на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) в "Телеграм". В нея се казва, че палестинската въоръжена групировка "Хамас" вчера е изстреляла ракети срещу Израел от град Хан Юнис в южната част на Газа.

"ЦАХАЛ ще предприеме действия срещу терористичните организации в района", пише още в публикацията.

С листовки, текстови съобщения, телефонни обаждания и съобщения в медиите на арабски език ЦАХАЛ нареди на цивилните да се преместят в хуманитарна зона, чиито граници бяха променени.

Сред засегнатите райони са северните части на Хан Юнис и източно от град Дейр ал Балах.

ЦАХАЛ заяви, че предупреждава мирните жители предварително, "за да бъдат ограничени щетите за цивилното население и да му се даде възможност да се отдалечи от зоната на бойните действия". Хуманитарната зона в централната част на Газа в момента се адаптира, добавиха от ЦАХАЛ. Карта на армията показва, че размерът на зоната е бил ограничен и че няколко квартала вече не са част от нея.

Големият брой цивилни жертви и хуманитарната катастрофа за палестинското цивилно население в Газа предизвикаха остри международни критики на действията на Израел, посочва ДПА.

Посланикът на САЩ в Израел Джак Лю днес заяви, че е "ужасен", след като палестинец бе убит при прераснал в насилие набег на враждебно настроени израелски заселници срещу село в Западния бряг.

"Тези атаки трябва да спрат и престъпниците да бъдат подведени под отговорност", написа Лю в своя публикация в социалната медия "Екс".

Двадесет и две годишен палестинец бе застрелян вчера, след като около 50 маскирани заселници щурмуваха палестинското село Джит западно от Наблус, съобщиха палестинските здравни власти. Друг палестинец е бил тежко ранен, добавиха властите.

Израелски медии съобщиха, че заселниците са опожарили най-малко четири къщи и шест автомобила и че армията е задържала израелец и го е предала на полицията.

 
 
 

Станете почитател на Класа