Селото на морските цигани, които пазят уникални традиции от 1300 години

Селото на морските цигани, които пазят уникални традиции от 1300 години
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    16.08.2024
  • Сподели:

Една общност в югоизточен Китай е дом на 7000 рибари, които отказват да се приспособят към съвременния живот и остават в традиционните си плаващи домове в морето.

Народът Танка, наричан още "хора от лодките" или "морски цигани", води началото си от времето на династията Танг и продължава да живее по почти същия начин.Хората от лодките в Китай живеят в много крайбрежни провинции в Южен Китай - Гуандун, Гуанси, Фудзиен, Хайнан, Шанхай, Жейдзян, по поречието на река Яндзъ, както и в Хонконг, пише vesti.bg.

Плаващото рибарско селище се намира край град Нинде в югоизточната китайска провинция Фудзиен.

То е с най-дългата брегова линия във Фуцзян и най-голямата заблатена равнина в Китай, дом на хиляди семейства Танка, които от поколения живеят на рибарските си лодки или в плаващи къщи.Техните навици на живот датират от 700 г. от н.е., когато рибарите в източната част на Фуцзян се заселват на лодките си, за да избегнат хаоса, причинен от войната.

 

 

 

Тези рибари са наричани "морски цигани" в Китай, тъй като рядко излизат на сушата, а живеят на вълните.

Преди основаването на Китайската народна република на "морските цигани" не е било позволено да слизат на брега или да се женят за хората, живеещи на сушата.

 

 

Носещите се във водата домове са оборудвани с всекидневни, кухни и бани. Всичко - от сватби до погребални церемонии - се провежда на лодките. Смята се, че повечето потомци и родове от племето не са стъпвали на сушата от 1300 години.

 

 

Хората от племето Танка отдавна поддържат много местни традиции, които не се срещат в културата на Китай - като необичайния им метод на риболов. Рибарите от племето Танка използват малки, ръчно задвижвани дървени лодки, за да ловят риба. Тези лодки са толкова добре изработени, че могат да преминават и през най-тесните потоци и канали.

 

 

През последните години, с помощта на местната управа, рибарите започват да строят къщи по бреговата линия.

Рибарите от Танка са известни и с "нощния риболов", при който използват ярки факли, за да привличат рибата към лодките си. Светлината зашеметява рибите и ги прави лесни за улавяне. Въпреки това много от тях предпочитат да живеят на брега на морето в плаващите си къщи, каквато е традицията на техния народ.

Станете почитател на Класа