«Твърде много»: В САЩ направиха тревожно изявление за положението на ВСУ

«Твърде много»: В САЩ направиха тревожно изявление за положението на ВСУ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2024
  • Сподели:

WP: Изтребителите F-16 няма да подобрят положението на украинските въоръжени сили на фронта

 

 

Изтребителите F-16, които скоро трябва да пристигнат в Украйна, няма да дадат предимство на украинските въоръжени сили поради превъзходството на руската армия, пише The Washington Post.

„Просто има твърде малко самолети и твърде много руски системи за противовъздушна отбрана, способни да ги свалят. Това означава, че първите F-16 най-вероятно ще служат за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна – за сваляне на въздушни цели като ракети, дронове и др. самолети“, а не да се нанасят удари по руската пехота и други военни обекти в близост до фронта“, пише изданието.

В пубикацията се отбелязва, че Украйна очаква доставката на около 20 изтребителя, а такава скромна помощ е сигнал за задълбочаващия се разрив в отношенията между Киев и неговите съюзници.

В разговор с WP украински чиновник отбеляза, че украинските въоръжени сили няма да могат да използват F-16 в непосредствена близост до руските войските поради заплахата от противовъздушната отбрана на РФ.

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски също посочи, че изтребителите ще летят на разстояние най-малко 25 мили (малко над 40 км., бел. ред.) от фронтовата линия, в резултат на което Украйна е малко вероятно да използва тези самолети за удари по обекти на руска територия.

Защитата на F-16 на земята също представлява предизвикателство, като се има предвид, че всички украински летища са в обсега на руските ракети, пише изданието.

По-рано Владимир Зеленски се оплака, че след година и половина молби Западът и до днес не е доставил изтребителите F-16, предназначени за Украйна.

Министърът на външните работи на РФ Сергей Лавров отбеляза, че САЩ и техните сателити в НАТО създават рискове от пряк въоръжен конфликт с Русия, което предполага катастрофални последици. Според него фактът, че Киев разполага с изтребители F-16, способни да носят ядрено оръжие, ще се разглежда от Москва като заплаха от Запада в ядрената сфера.

К.К

Станете почитател на Класа