Кралица Елизабет II била ужасно разстроена и едва вдигала чайник през последните си месеци

Кралица Елизабет II била ужасно разстроена и едва вдигала чайник през последните си месеци
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2024
  • Сподели:

През последните месеци от живота си кралица Елизабет II едва вдигала чайник и се разстройвала, когато разхвърляла подноса му, твърдят вътрешни източници от Бъкингамския дворец.

Обичаният монарх умира на 8 септември 2022 г. и предизвиква сцени на тъга и скръб в цялата страна и по света заради дългото си рекордно управление, с края на което дойде началото на ерата на управлението на крал Чарлз. Хиляди хора бяха шокирани, когато беше споделена снимка на крехката кралица, докато тя се среща с тогавашния министър-председател Лиз Тръс, преди да почине дни по-късно.

Най-сетне вътрешни хора споделиха повече за последните дни, които тя прекара в Балморал в Шотландия, преди здравето ѝ окончателно да тръгне надолу и да предизвика лудо бързане от страна на семейството ѝ да бъде до нея за последен път, според Робърт Джобсън, автор на новата биография на Катрин, принцесата на Уелс:

Източник споделя пред MailOnline: “Нейно Величество едва виждаше и просто нямаше сили да се справи. Тя се разстройваше ужасно, тъй като мразеше да причинява бъркотия, изливайки чай върху подноса. Помолила за по-малък чайник и се разочаровала, когато персоналът забравил и ѝ донесъл голям.”

Смъртта ѝ настъпи само два дни, след като изпълни последния си дълг, като се сбогува с Борис Джонсън и назначи Лиз Тръс за нов министър-председател на т.нар. церемония 'целуване на ръка'. В месеците след смъртта ѝ беше публикуван официалният смъртен акт на покойната кралица, в който беше посочено какво е причинило кончината ѝ и в колко часа е починала. А документът, публикуван от Националния архив на Шотландия, показва, че единствената причина за смъртта е старостта, без други фактори, които да са допринесли за нея.

По-рано тази година друг вътрешен човек сподели какво се е случило в последните мигове от живота на кралицата. Високопоставени служители записаха подготовката и последиците от смъртта на фигурата на кралското семейство. Меморандумът, написан от личния ѝ секретар сър Едуард Йънг, потвърди, че кралицата е починала в Балморал, като документът вече е поставен в Кралския архив. Бележката гласи: "Много спокойно. В съня си. Почина. На преклонна възраст. Тя не би могла да усети нищо. Нямаше болка."

Записката съставлява част от предстоящата биография, озаглавена "Чарлз III: Нов крал, нов двор". Вътрешната история. В тази нова биография на крал Чарлз се твърди, че когато лакеят отворил червената кутия с документи на смъртното легло на кралицата, в нея били открити две писма.

Едното било адресирано до крал Чарлз, а другото било изписано до сър Едуард, като съдържанието му вероятно никога няма да стане обществено достояние. Авторът на биографията Робърт Хардман пише: "Дори на смъртното ѝ легло е имало работа за вършене. И тя я е извършила."

 
 

Станете почитател на Класа