Чай или кафе: коя е по-добрата напитка за здравето?

Чай или кафе: коя е по-добрата напитка за здравето?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2024
  • Сподели:

Историята разказва, че китайският император Шен Нунг за първи път опитал чай като напитка, когато той и войниците му били заети да се крият под едно дърво и няколко листа от вятъра паднали в тенджера с вряща вода, която след това се вляла в нея и се превърнала в най-консумираната напитка днес. Открит за пръв път в Китай през 2737 г. пр.н.е., чаят се превръща в основна част от азиатската култура, където е бил символична част от религиозните ритуали, преди да се превърне в напитка и лечебно средство.

За да се конкурират с монопола на Китай върху производството на чай, британците за първи път въвеждат чаената култура с търговска цел в Индия през 1824 г. и оттогава насам тя се отглежда в големи количества в Дарджилинг, Нилгири и Асам, като според сведенията в страната се произвеждат 900 000 тона чай.

От друга страна, тъй като търсенето на продукти, ориентирани към уелнес, продължава да нараства, функционалното кафе се откроява като възхитително и достъпно средство за насърчаване на по-здравословен начин на живот, където отвъд кофеиновия удар, то се е превърнало в съюзник на здравословния живт, съчетавайки удоволствие с цел във всяка чаша.

В интервю за HT Lifestyle д-р Субрата Дас, началник на отделението по вътрешни болести и диабетология в болница Sakra World Hospital в Бенгалуру, споделя:

“Чаят и кафето предлагат ползи за здравето благодарение на съдържащите се в тях кофеин и антиоксиданти, като подобряват енергийните нива и умствената дейност и потенциално подпомагат загубата на тегло. Чаят, богат на L-теанин, действа успокояващо и насърчава релаксацията и хидратацията, като помага за намаляване на стреса и съня. Кафето, с повече кофеин, осигурява бърз прилив на енергия, подобрява физическата работоспособност, намалява риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и Алцхаймер и стимулира метаболизма.

Той обяснява: “Кафето има повече кофеин от черния чай, което може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, да повиши спортните постижения и да подобри настроението и умствената активност. То също така увеличава изгарянето на калории и метаболизма на мазнините. И двете напитки са богати на антиоксиданти: кафето съдържа флавоноиди и хлорогенна киселина (CGA), които могат да потиснат производството на мастни клетки, докато черният чай има полифеноли като теафлавини, теарубигини и катехини, които подпомагат метаболизма на мазнините и могат да променят чревната микрофлора за по-добро управление на теглото.”

Д-р Субрата Дас уточнява: “Антиоксидантите в двете напитки могат да предпазват от рак и сърдечни заболявания. Кафето осигурява незабавен енергиен тласък чрез повишаване на нивата на допамин и блокиране на аденозина, докато L-теанинът в чая насърчава спокойното, но бодро умствено състояние чрез увеличаване на алфа-вълните в мозъка. Препоръчително е консумацията на кафе да се ограничи до 2 чаши на ден, като дневният лимит на кофеина е 400 mg, което приблизително се равнява на 4 чаши. Лица със специфични сърдечни заболявания, тревожност или панически разстройства трябва да избягват кофеина. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, за да решите дали кофеинът е подходящ за Вас.”

Прилагайки своя опит в тази област, д-р Раджешвари Панда, ръководител на отдел "Хранене и диететика" в болниците Medicover в Нави Мумбай, споделя, че както кафето, така и чаят предлагат уникални ползи за здравето и оптималният избор често зависи от индивидуалните предпочитания и здравни цели. Нека разнищим ключовите моменти от гледна точка на диетолога:

В заключение, както кафето, така и чаят могат да бъдат част от здравословното хранене, когато се консумират в умерени количества. Важно е да слушате тялото си и да изберете напитката, която съответства на индивидуалните ви нужди и предпочитания. Ако имате специфични здравословни проблеми, консултирайте се с клиничен диетолог за индивидуални насоки.

 

 

Обща опорна точка: Антиоксиданти и кофеин

Антиоксиданти: И кафето, и чаят са богати на антиоксиданти - съединения, които предпазват клетките от увреждане. Тези антиоксиданти допринасят за цялостното здраве и могат да намалят риска от хронични заболявания.

Кофеин: Въпреки че съдържанието на кофеин е различно, и двете напитки осигуряват естествен енергиен тласък. Прекомерният прием на кофеин обаче може да доведе до безпокойство, безсъние и храносмилателни проблеми.

Кафе: Енергизиращ еликсир

Потенциални ползи: Свързани са с намален риск от диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробни заболявания и някои видове рак. Може също така да подобри физическото представяне.

Съображения: Високото съдържание на кофеин може да бъде проблем за някои хора. Кафето може също така да увеличи производството на киселина в стомаха, което може да влоши киселинния рефлукс.

Чай: Универсална напитка

Потенциални ползи: Богат на полифеноли - вид антиоксиданти, свързани със здравето на сърцето, намаляване на възпаленията и по-нисък риск от хронични заболявания. Някои видове чай, като зеления, могат да подпомогнат управлението на теглото и мозъчната функция.

Съображения: Ползите за здравето могат да варират в широки граници в зависимост от вида на чая. Някои билкови чайове не съдържат кофеин, което ги прави подходящ вариант за хора, чувствителни към кофеин.

Ключови фактори, които трябва да вземете предвид

Чувствителност към кофеин: Ако сте чувствителни към кофеин, чаят може да е по-добър избор поради по-ниското си съдържание на кофеин.

Здравословни цели: Помислете за конкретните си здравни цели. Например, ако искате да повишите енергийните си нива, кафето може да е добър избор, докато чаят може да е за предпочитане за релаксация и намаляване на стреса.

Лични предпочитания: В крайна сметка най-добрата напитка е тази, която ви харесва да пиете постоянно.

Станете почитател на Класа