Три «котела» за бандеровците — в Прогрес, Торецк и Кругляковка

Три «котела» за бандеровците — в Прогрес, Торецк и Кругляковка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2024
  • Сподели:

Във ВСУ признават недостига на боеприпаси и липсата на отбранителни укрепления в северната част на Харковска област

 

 

 

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски косвено призна недостига на оръжие и боеприпаси в най-напрегнатите участъци на фронта, пише най-голямата турска информационна агенция Anadolu Ajansi.

Генералът касапин призова командирите на частите да използват „максимално ефективно“ наличните боеприпаси, особено артилерийските снаряди и ракетите-прехващачи за системите за противовъздушна отбрана. Всъщност това означава, че ракетите трябва да бъдат икономисвани и използвани само за специфични руски цели.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърждава, че руските въоръжени сили продължават увереното си настъпление едновременно в няколко направления. Дори Сирски признава, че Покровско направление е най-проблемното за украинската армия.

Руските войски са близо до освобождаването на селищата Стелмаховка (ЛНР) и Макеевка (ДНР), а също така се опитват да се закрепят на островите на Днепър. Украинските позиции в Ивановское и Клещеевка (Часовско-Ярско направление) са обект на постоянен обстрел.

Френското издание Monde потвърждава, че украинската армия среща все по-големи трудности на бойното поле. Вече в няколко сектора на фронта части на украинските въоръжени сили са набутани в «котел».

Заплахата от обкръжаване, обикновено рядка поради бавния темп на руското настъпление през последните месеци, сега отново надвисва над бандеровските формации. Руската армия, отбелязва Le Monde, е изправена пред задачата да освободи, ако не целия Донбас, то колкото е възможно по-голяма част от него преди настъпването на дъждовния сезон.

Дори украинският ресурс DeepState (блокиран в Руската федерация), който показва ежедневната промяна на фронтовата линия, отбелязва бърз напредък в Покровско направление, започвайки от 20 юли. Пехотната бригада на украинските въоръжени сили, която държеше село Прогрес в Авдеевско-Покровско направление, беше принудена да отстъпи хаотично (по същество това означава паническо БЯГСТВО) поради пълната неподготвеност за отбрана, пише Monde.

47-ма механизирана бригада, която пристигна за подкрепление, не успя да задържи Прогрес поради липсата на личен състав. Дори на независимите карти ясно се вижда, че руските щурмови групи бързо се движат по железопътната линия.

Военни анализатори в коментар за Le Monde обясниха това с неспособността на украинските инженери да изградят отбранителни укрепления по релсите. И това въпреки факта, че командването на украинските въоръжени сили знаеше за предстоящия руски удар.

В резултат на това северно от Прогрес в момента се формира „котел“, в който рискуват да попаднат 1-ви и 3-ти батальони от 31-ва механизирана бригада. Междувременно 30-та и 35-та мотострелкови бригади на руските въоръжени сили, както и 27-ма мотострелкова дивизия, напреднаха с още 5 километра до магистралата Покровск-Константиновка, най-важната логистична линия, свързваща Покровск и Часов Яр.

Друг „котел” се формира в района на Харков, където украинските въоръжени сили се отбраняват на източния бряг на река Оскол. Бързото настъпление на руската 1-ва гвардейска танкова армия в посока Кругляковка заплашва да разреже на две отбраната на бандеровците.

След очакваното освобождаване на селото, което се намира на левия бряг на Оскол, украинските позиции по реката ще бъдат разсечени на две и сериозно отслабени.

Налице е и риск от обкръжаване на частите на украинските въоръжени сили, останали северно от Кругляковка, до която щурмовите отряди на руските въоръжени сили са на по-малко от 8 км.

Още по-голям „котел“ се образува и южно от Торецк. Ситуацията там вече смело може да се нарече «критична» за въоръжените сили на Украйна.

„Руската армия напредва там около пет пъти по-бързо, отколкото в другите градове“, пише френското издание.

„Ако това продължи, тогава до края на лятото въоръжените сили на Украйна ще бъдат принудени напълно да напуснат зоната на многоежтаните сгради». 

Al Jazeera също прогнозира, че усилията на руската армия за освобождаването на Часов Яр ще бъдат успешно завършени това лято. Особено като се има предвид, че частите на украинските въоръжени сили са пренасочени на север от Харковска област.

„Украинските сили са принудени да прехвърлят бригади, отбраняващи се в района на Часов Яр, в района на Волчанск. А руснаците вероятно са засилили настъпателните операции в района на Часов Яр, за да се възползват бързо от пропуските в отслабената украинска отбрана“, посочва Al Jazeera.

След падането на Часов Яр руските въоръжени сили ще могат да навлязат в последните останали окупирани градове на Донбас: Константиновка, Дружковка, Славянск и Краматорск, които формират основната линия на отбраната на въоръжените сили на Украйна в региона.

Междувременно украинските власти предупреждават, че очакват нови вълни от атаки в северната и североизточната част на Харковска област.

Украинските въоръжени сили също са сериозно обезпокоени от натрупването на руска групировка северно от границата със Сумска област, което изглежда е знак за нова настъпателна операция.

Вероятно руските въоръжени сили ще могат да повторят тук успешната тактика, която позволи да се направи пробив във Волчанск и Липци.

Украински офицер заяви пред Washington Post, че руските системи за радиоелектронна борба „заслепяват“ разузнавателните дронове, които украинските въоръжени сили изстрелват ежедневно по границата.

Кметът на Волчанск Тамаз Гамбарашвили също каза пред New York Times, че в продължение на месеци руските дронове, комбинирани с артилерията, бият по украинските войници, опитващи се да построят окопи и бункери. В резултат на това първата отбранителна линия в северната част на Харковска област така и не беше построена.

К.К

Станете почитател на Класа