Американка откри най-старото писмо в бутилка

Американка откри най-старото писмо в бутилка
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2024
  • Сподели:

Американка намери на брега бутилка със 148-годишно послание и предположи, че е най-старата в света, пише Philadelphia Inquirer.

Ейми Смит Мърфи се разхождала по плажа на Оушън Сити рано сутринта, когато забелязала запушена зелена бутилка с лист хартия вътре на ръба на водата. Жената занесла находката в къщата на майка си, за да я разгледа със семейството си.

Племенниците на Мърфи успяха да отворят бутилката с тирбушон и да извадят писмо от нея. Те обаче не могли да разберат написаното и се обърнали за помощ към експерт по подобни бутилки, служители на аукционна къща и потребители на Reddit. В търсене на информация за автора, времето и съдържанието на съобщението, жената започва да чете и архивите на вестници.

Използвайки уебсайт за оценка на антики и колекционерски предмети, Мърфи установи, че бутилката, която е намерила, е произведена през 1870 г. Едната страна на листчето от бутилката приличало на визитна картичка на компания, известна във Филаделфия през 19 век.

След известно време Мърфи успяла да установи, че съобщението гласи следното: „Яхтата Нептун край бреговете на Атлантик Сити. Ню Джърси. 6 август – 76 г.” Мърфи вярва, че "76" е съкратено от годината, в която бутилката е хвърлена във водата - 1876 г. Тя се свърза с Книгата на рекордите на Гинес, за да запише това писмо в бутилка като най-старото писмо, открито в света. Сега това се смята за писмо от 12 юни 1886 г., открито в Австралия през 2016 г.

Мърфи продължава да изследва историята на бутилката в TikTok. Последното ѝ откритие е идентифицирането на вероятния автор на съобщението като капитан Самуел Гейл, който е построил яхтата "Нептун" през 1874 г., според архивиран разказ във вестник.

 

Станете почитател на Класа