85-годишният Иън Маккелън се сбогува с театралната публика след падането от сцената

85-годишният Иън Маккелън се сбогува с театралната публика след падането от сцената
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2024
  • Сподели:

Сър Иън Маккелън гледа последната постановка на "Хенри Четвърти" по Шекспир, след като негов ученик пое ролята му на сър Джон Фалстаф след падането му на сцената.

85-годишният ветеран от екрана и сцената се възстановява от наранявания на китката и врата, след като изгуби опора по време на бойна сцена през юни, докато постановката се играеше в театър "Ноел Кауърд" в Уест Енд.

С "най-голямо нежелание" екранният Гандалф се оттегля от "Player Kings" - постановка по пиесите "Хенри IV" първа и втора част, която Робърт Айк режисира, по-рано този месец поради лекарски съвет, стана ясно малко по-рано.

Сир Иън публикува в Инстаграм в събота снимка, на която дългите му коси са отрязани, тъй като вече не играе проблемния приятел по чашка на принц Хал, бъдещия Хенри V на Англия. Той написа: "В деня на 101-вото и последно представление на "Player Kings" без мен отпразнувах, като премахнах косата на Фалстаф, която растеше в продължение на девет месеца. Ще бъда в публиката на матинето в Нюкасъл."

Неговият дубльор Дейвид Семарк влезе в ролята, за да довърши спектакъла в Уест Енд, и продължи да я изпълнява по време на националното турне, включително в Кралския театър в Нюкасъл. Преди това сър Иън успокои феновете си, че нараняванията му "се подобряват", а лекарите му обещаха, че ще се "възстанови напълно", ако избягва да работи през следващите няколко седмици.

След инцидента той бе откаран в болница, за да се лекува, и обеща, че "майсторската постановка на Айк остава непокътната", въпреки отсъствието му. "Всеки актьор ще каже, че пропускането на представление е донякъде срамно, дори когато не е виновен," каза той. "Никой от нас никога не иска да разочарова публиката си."

Семарк се обучава в Кралската академия за драматично изкуство (Rada) и има участия в телевизионни предавания, сред които EastEnders, Doctors, Law & Order UK и The Bill. Преди това той заяви пред информационната агенция PA, че върви "в сянката на величието" и не би влязъл без сър Иън "зад гърба му".

Сър Иън, който е изиграл редица шекспирови персонажи, сред които Ричард II, Макбет, Кориолан и Крал Лир, е най-известен като Магнито във филмите за Х-Мен и Гандалф във фентъзи трилогията на Питър Джаксън "Властелинът на пръстените".

 
 

Станете почитател на Класа