Пленени украински войници в Азовстал записаха видеообръщение до ръководството на страната

Пленени украински войници в Азовстал записаха видеообръщение до ръководството на страната
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2024
  • Сподели:

Украинските морски пехотинци от Азовстал, които са в плен повече от две години, записаха видеообръщение до ръководството на Украйна с искане за тяхната размяна.

„Защо се получава така, че ние седим тук – 27-ият месец вече изтича – и наблюдаваме как след преговори някои пленници си тръгват на третия-четвъртия или шестия месец“, оплака се във видеото старши лейтенант Алексей Собчук.

По думите му той се е предал на руските войски на 13 април 2022 г., докато се е опитвал да избяга от обкръжението. Първоначално на морските пехотинци било обещано бързо завръщане, но шест месеца по-късно те виждали същите украински пленници отново да бъдат пращани за размяна, добави Собчук.

„Оказва се много интересно, че ръководството на бригадата ни, което беше заловено дори по-рано от нас - защото просто ни изостави - вече е в Украйна и най-вероятно продължава да взема решения, а ние на практика се озовахме тук заради тях”, възмути се затворникът.
Той смята, че ръководството на бригадата е докарало ситуацията със снабдяването на морските пехотинци до липса на храна, боеприпаси и всякаква логистика, а след това е създало такива условия, че единственият начин да оцелее е да бъде заловен.

„Дъщерите бяха на осем години и осем месеца. В момента най-голямата е на 11 години, най-малката е на 4 години: кога ще видя дъщерите си? - обърна се към властите старши сержант Борис Крутенок.

Останалите пленени морски пехотинци също поискаха да се справят със ситуацията около 36-та бригада. Сред тях има младши офицери, матроси и сержанти.

Повече от 1 300 военнослужещи от украинската елитна морска пехота се предадоха в Мариупол до средата на април 2022 г. Някои от тях все още остават в плен, въпреки желанието на Русия да ги размени. В същото време бойците от полка Азов, които руските войски също заловиха в Мариупол, бяха разменени от властите в Киев през есента на 2022 г.

 

Станете почитател на Класа