Ливан поиска международно разследване на ракетния удар с 12 загинали по анексираните Голански възвишения

Ливан поиска международно разследване на ракетния удар с 12 загинали по анексираните Голански възвишения
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    28.07.2024
  • Сподели:

Ливан призова днес за международно разследване на вчерашния ракетен удар по анексираните Голански възвишения, за който Израел обвини „Хизбула“, и предупреди, че една израелска атака срещу Ливан може да предизвика регионален конфликт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Израел съобщи, че ракета, изстреляна вчера от Ливан по футболно игрище в друзкото селище Мадждал Шамс, е убила 12 младежи на възраст между 10 и 16 години, ранила е около 30 души, а още едно 13-годишно дете остава в неизвестност.

Според Израел става дума за иранска ракета тип "Фалак" с 53-килограмова бойна глава. Според израелското външно министерство „Хизбула“, която отрича да е извършител на атаката, е единствената фракция, която притежава такава ракета.

В изявление, разпространено от официалната Национална новинарска агенция (ННА), ливанският външен министър Абдала Бу Хабиб призова за „международно разследване или среща на тристранната комисия с посредничеството на мироопазващата мисия на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), за да се установи истината“ за нападението.

Тристранната комисия обединява военни служители от Ливан и Израел - две страни, които технически са в състояние на война, и представители на Временните мироопазващи сили на ООН, разположени в Южен Ливан.

Министърът отхвърли възможността влиятелната групировка "Хизбула", която доминира политическия живот в Ливан, да е насочила атаките си умишлено срещу цивилни граждани, като заяви, че от началото на войната в Газа през октомври тя е насочвала атаките си само срещу „военни позиции".

Той смята, че нападението може да е било „извършено от други организации“ или да е било „грешка на Израел или на "Хизбула“.

Министърът призова и двете страни да прилагат Резолюция 1701 на ООН, приета след войната между "Хизбула" и Израел през 2006 г., която предвижда в Южен Ливан да бъдат разположени само ливанската армия и Временните сили на ООН за поддържане на мира (ЮНИФИЛ).

Едно „широкомащабно нападение срещу Ливан ще доведе до ескалация на напрежението в региона и ще провокира регионална война“, предупреди той, а Израел заплаши да накара "Хизбула" да плати „висока цена“.

Обявявайки, че подкрепя "Хамас", проиранската групировка "Хизбула" ежедневно разменя огън с израелската армия на границата между Ливан и Израел от началото на войната в Газа, предизвикана от нападението на палестинското ислямистко движение на израелска територия на 7 октомври.

От 8 октомври насам при размяна на огън по израелски-ливанската граница в Ливан са загинали най-малко 527 души, повечето от които бойци на "Хизбула", но също така и 104 ливански цивилни, сочат данни на АФП. От израелска страна, по данни на властите, са убити 22 войници и 24 цивилни.

Междувременно началникът на "Мосад" Давид Барнеа, директорът на ЦРУ Уилям Бърнс, премиерът на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и началникът на египетското разузнаване Абас Камел са провели разговори в Рим относно възможно прекратяване на огъня в Газа между Израел и „Хамас“, предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Съобщава се, че разговорите са се фокусирали върху „актуализираното“ предложение на Израел към „Хамас“, което е било предоставено вчера на американските посредници в преговорите.

Разговорите в Рим се провеждат на фона на напрежение след смъртоносната ракетна атака вчера срещу друзкото село Мадждал Шамс на Голанските възвишения, последвана от израелски нападения срещу множество обекти в Ливан през нощта.

Станете почитател на Класа