Путин пусна "на вода" най-големия руски атомен ледоразбивач "Якутия"

Путин пусна "на вода" най-големия руски атомен ледоразбивач "Якутия"
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    23.11.2022
  • Сподели:

"Арктика" и "Сибир", вече са в експлоатация, а трети - "Чукотка", е планиран за 2026 г. А супермощният ядрен 209-метров ледоразбивач "Русия" с водоизместимост до 71 380 тона, ще бъде завършен до 2027 г.

 

Президентът на Русия Владимир Путин участва днес чрез видеовръзка в церемонията в Санкт Петербург по спускането на вода на руския атомен ледоразбивач "Якутия" и издигането на държавния флаг над ледоразбивача от същия клас "Урал", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин се усмихна, когато атомният ледоразбивач "Якутия" беше пуснат на вода и стана прав, докато руският национален химн звучеше по време на издигането на руския флаг на ледоразбивача "Урал", който ще започне работа през декември.

 



173,3-метровият "Якутия", с водоизместимост до 33 540 тона, може да пробива до три метра лед. Той ще влезе в експлоатация през 2024 г.

Два други ледоразбивача от същата серия - "Арктика" и "Сибир", вече са в експлоатация, а трети - "Чукотка", е планиран за 2026 г.

 

 

Новите универсални атомни ледоразбивачи от проекта 22220 се строят в Балтийския завод по поръчка на руската ядрена агенция "Росатом" и са най-големите и най-мощни в света. Проектът предвижда създаването на общо пет такива плавателни съда. От тях ледоразбивачите "Арктика" и "Сибир" вече са в състава на атомния флот на Русия. А строителството на петия кораб "Чукотка" продължава.

Путин заяви, че супермощният ядрен 209-метров ледоразбивач, известен като "Русия", с водоизместимост до 71 380 тона, ще бъде завършен до 2027 г. Той ще може да пробива лед с дебелина четири метра.

"Те са необходими за изучаването и развитието на Арктика, за осигуряване на безопасно, устойчиво корабоплаване в този регион, за увеличаване на трафика по Северния морски път", посочи той.

Развитието на този най-важен транспортен коридор ще позволи на Русия да разгърне по-пълно експортния си потенциал и да установи ефективни логистични маршрути, включително към Югоизточна Азия, отбеляза още президентът.

От резиденцията си в Ново Огарьово край Москва президентът Путин поздрави хората, които са постигнали такива важни резултати в развитието на ледоразбиваческия флот на Русия и в разработването на Северния морски път.

По думите му значението на този път през Арктика ще нараства многократно, а развитието на северните територии на Русия ще осигури до голяма степен бъдещето на цялата страна. "Развитието на този маршрут, особено предвид променящия се климат, е изключително важно за нашата страна още сега, а в близка перспектива това значение ще се увеличи многократно", каза Путин. Според него така Русия ще затвърди лидерската си позиция на Северния морски път.

Путин, който дойде на власт през 1999 г., обещавайки да сложи край на хаоса, предизвикан от разпадането на Съветския съюз, постепенно засили присъствието на Русия в Арктика, където страната има повече от 24 000 км брегова линия, простираща се от Баренцово до Охотско море.

От 2005 г. насам Русия отвори повторно десетки арктически военни бази от съветската епоха, модернизира флота си и разработи нови хиперзвукови ракети, предназначени да избягват сензорите и отбраната на САЩ.

Експерти изчисляват, че на Запада ще му трябват поне десет години, за да настигне капацитета на руската армия в региона.

 

 

 

 

Станете почитател на Класа