Психолози отговарят: Защо връщането при бившия често завършва с раздяла?

Психолози отговарят: Защо връщането при бившия често завършва с раздяла?
  • Публикация: 
  • Дата:  
    26.05.2024
  • Сподели:

Новината за потенциалната раздяла на Бен Афлек и Дженифър Лопес, които се върнаха един към друг след 20-годишна раздяла, предизвика разгорещена дискусия сред обществеността. Някои бяха разстроени от разпадането на една красива приказка за любовта, която е издържала през годините. Други признават, че от самото начало не са вярвали в продължителността на брака им, като посочват, че е почти невъзможно да се възроди предишната връзка.

Защо връщането при бивш партньор е обречено на неуспех?

Често хората се връщат към бивши спътници в живота от липса на алтернативи. Опитът да се изгради нова връзка се е провалил. Самотата не ги оставя намира и на този фон бившият партньор вече не изглежда толкова страшен. Но тъй като неудовлетворението от него или от поведението му не се е изпарило просто така, то рано или късно ще започне да се проявява отново. И в крайна сметка старата поредица от конфликти отново ще доведе до преливане на чашата.

Връщайки се към предишните отношения, бившите партньори често са в състояние на еуфория, почти като любовници. А бъдещият съвместен живот се представя единствено в розова светлина. За онези трудности, които всъщност и станали причина за раздялата, не се помни. Дълбоко в себе си и двамата вярват, че те самите са израснали, променили са се и всичко е наред. Затова не се работи върху грешките. Вследствие на това същите грешки се повтарят, макар и не веднага.

Както уверяват експертите, най-често връзките се разпадат не заради материални, битови или сексуални проблеми. Основната причина - възникналото психологическо напрежение, липсата на взаимно разбиране. Но вместо да се загрижат за намирането на изгубения общ език или за начините за излизане от кризата, повечето двойки предпочитат да се насочат към раздяла. Чувствайки се неудовлетворени от отношенията си, мъжът и жената не се опитват да ги поправят по някакъв начин. Най-често защото просто не знаят как да го направят. По-лесно им е да обяснят възникналото недоразумение с грешка в избора на партньор. А ако желанието да проявят разбиране към любимия си с течение на времето не се появи - никакви опити за съживяване на връзката няма да помогнат. Те също ще се провалят, като само ще задълбочат разочарованието един от друг.

Разделяйки се, хората, като правило, стоварват цялата вина за раздялата върху другата страна. По този начин се лишават от възможността да обмислят случилото се и да се променят. Всеки психолог ще каже, че за раздялата винаги са виновни и двамата. Малцина обаче след раздялата се стремят да разберат, че те самите не са могли да задоволят партньора и кои негови потребности във връзката не са били задоволени.

Често мъжете се връщат при бившата съпруга и зарязват любовницата, заради която първоначално са напуснали семейството. Трябва да се отбележи, че понякога подобни опити отново завършват с неуспех. След известно време в подновената връзка се откриват същите проблеми, които са съществували и преди. Започват да се карат по същите причини и хората отново се разделят, понякога и като врагове.

Връщайки се към предишните си връзки, хората започват да повтарят предишните грешки, което много бързо води до нова раздяла.

Хората изтъкват като причини за раздяла липсата на разбирателство, несъответствие на вкусовете и т.н. Всички тези неприятни фактори остават и обричат опита за възобновяване на отношенията на неуспех.

А понякога се оказва, че хората са решили да се върнат към предишни връзки просто заради самотата. Разделените партньори просто не могат да свикнат с новия живот и завръщането към предишната любов изглежда единственото спасение. Но в това е цялата работа, че всъщност за никаква любов в този случай не може да става дума, в което хората много бързо и убедено започват да се срещат отново или дори да живеят заедно. В крайна сметка връзката се разпада.

Накратко, възможно е да се върнете към бившия си любим или избраник. И дори да сте щастливи с него. При условие че не връщате предишната връзка, а се окажете готови да изградите съвсем нова. В противен случай рискувате да повторите съдбата на Дженифър Лопес и Бен Афлек.

 
 

Станете почитател на Класа