Първото ГМО агне се появи на бял свят

Първото ГМО агне се появи на бял свят
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    14.08.2024
  • Сподели:

Учени от Националния институт за научни изследвания и технологии в областта на селското стопанство и храните са създали първото в Испания генетично модифицирано агне.

Екипът кръщава уникалното агънце Теодоро. То ще послужи за изучаване на репродуктивните нарушения при селскостопанските животни и ще се превърне в модел за разбиране на процеса на оплождане при човешкия вид, информира NOVA.

Ръководителят на изследователския екип, Пабло Бермехо-Алварес, каза, че „изследванията върху генетично модифицирани животни са от съществено значение за усъвършенстване на знанията за всеки биологичен процес, включително тези, свързани с възпроизводството“.

 

Image

 

„Тези животни съдържат целенасочени генетични модификации, които елиминират или модифицират специфичен ген и следователно ни позволяват недвусмислено да знаем неговата функция в биологичен процес“, добави той.

До появата на технологията за редактиране на гени, известна като CRISPR, генетичните промени се извършваха главно при мишки, тъй като техниките не бяха достатъчно добри.

Това означава, че по-голямата част от информацията за молекулярната структура на различни биологични процеси се основава на проучвания върху мишки и следователно е ограничителна.

Изследователят Присила Рамос-Ибеас каза: „Въпреки че мишката е добър модел за изучаване на човешката физиология и патология, има определени процеси, при които има забележими разлики между мишки и други бозайници и следователно не могат да бъдат изследвани с генетично модифицирани мишки.

Технологията CRISPR генерира промени в ембриони на крави и овце, произведени изцяло „ин витро“, за да проучи как работят гените в различни биологични процеси, докато се развиват.

Изследването на оплождането се нуждае от гамети от генетично модифицирани животни и преди пет месеца бяха извършени два трансфера на генетично модифицирани ембриони.

При едната от двете бременности се роди Теодоро.

Станете почитател на Класа