«Плашеща перспектива»: Военните от НАТО не са в състояние да скрият загубите си в Украйна

«Плашеща перспектива»: Военните от НАТО не са в състояние да скрият загубите си в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    29.07.2024
  • Сподели:

Русия е световен лидер в областта на ракетните технологии, пише експертът Драголюб Боснич в статия за китайското издание infoBRICS. Легендарният «Искандер» се превърна в заплаха за военния личен състав и оръжията на Украйна и НАТО в зоната на спецоперацията. Алиансът вече не е в състояние да премълчава загубите си.

Превод: 

 

Една от ракетните системи, разработени през 90-те години, е вече легендарният «Искандер». Този високотехнологичен оперативно-тактически ракетен комплекс (както е посочен в руската военна номенклатура) стана може би първата в света хиперзвукова ракетна платформа с наземно базиране. Поради своята модулна структура системата 9K720 «Искандер» има две модификации.

Първата е «Искандер-М», оборудван с усъвършенствани квазибалистични/хиперзвукови ракети 9M723, способни да достигнат скорост до 8,7 Мах и да достигнат обсег до 500 км (поради ограниченията, наложени от Договора за РСМД). Повечето западни източници я класифицират като балистична ракета с малък обсег (SRBM), въпреки че е много по-ефективна от конвенционалната балистична ракета.

Втората е «Искандер-К», модифициран за изстрелване на крилати ракети като 9М728 (Р-500 с обсег до 500 км) и 9М729 «Новатор»(за който западните източници твърдят, че има зашеметяващ обсег до 5500 км ).

 

Най-разпространената модификация е «Искандер-М» с бойна глава 9М723, която има масивна бойна глава до 700 кг. Той може да носи различни видове товари: осколково-фугасни, суббоеприпаси, проникващи, електромагнитни импулси (EMP) и накрая, термоядрени с мощност до 50 kt.

Благодарение на високата си точност, изключителна маневреност и хиперзвукова скорост, ракетата 9M723 е една от най-смъртоносните в света и е почти невъзможна за прихващане, както се вижда от резултатите от използването й по време на специалната военна операция (СВО).

„Искандер-М“ дава на Русия значително предимство пред силите на НАТО в Източна Европа, а отскоро и в Скандинавия, където най-агресивният рекетьорски картел (НАТО, бел. ред.) в света разширява обхвата на своята пълзяща агресия.

Тази ракета обаче е особено страшна за неонацистката хунта и натовските специалисти в Украйна.

На 23 юли военни източници съобщиха, че в Николаев е унищожен голям склад за боеприпаси. Освен това десетки офицери от НАТО и режима в Киев бяха убити от удар с «Искандер-М» на временната им дислокация в село Дергачи, Харковска област.

Според съобщенията на военните са убити най-малко 50 инструктори от страни от НАТО, включително САЩ, Великобритания, Грузия и няколко други страни.

Политическият Запад трудно може да скрие подобни загуби, тъй като дори самите офицери от алианса вече говорят за това. Полковникът в оставка от испанската армия Педро Баньос съобщава, че най-малко 18 британски войници от Специалната въздушна служба (SAS) и френски войници са били убити, когато руските ракети са ударили Одеса, а около 25 са били ранени с различна степен на тежест. Официалните съобщения предоставят много оскъдна информация, но военните източници сочат, че това определено е дело на «Искандер-М».

Ден по-рано, на 22 юли, руските военни публикуваха видеозапис, в който е запечатан моментът на унищожаването на голям склад с различни натовски оръжия и боеприпаси, включително ракети за американските реактивни системи за залпов огън HIMARS.

«Искандер-М» на руските въоръжени сили нанесе ракетен удар по Новопетровка, Николаевска област. Ударът бе част от мащабния лов на американски и натовски РСЗО като HIMARS и M270/MARS, както и тактическите балистични ракети ATACMS.

Ден преди това, на 21 юли, се появи друго съобщение за унищожаването на команден пункт на украинските въоръжени сили заедно с личния състав в ДНР от „Искандер-М“. В резултат на удара бяха ликвидирани до 240 военнослужещи (включително чужденци) и повече от 60 броя техника. Става дума за 41-ва механизирана бригада на украинските въоръжени сили в района на село Барвенково в Донецката народна република.

Седмица по-рано екипаж на ОТРК „Искандер-М“ нанесе двоен ракетен удар по военен ешелон в село Буди, Харковска област. Първите съобщения за удара бяха публикувани на 14 юли.

Само три дни по-рано, на 11 юли, военни източници съобщиха, че „Искандер-М“ е унищожил две зенитно-ракетни батареи „Пейтриът“. Според руските военни въоръженията на НАТО са били разположени близо до село Южное в Одеска област.

По-рано, на 8 юли, друг удар с «Искандер-М» унищожи колона от военна техника на украинските въоръжени сили в село Стетковка в Сумска област. В резултат на удара са унищожени 20 военни автомобила и до 65 военнослужещи (включително чужденци).

В същия ден руското министерство на отбраната показа кадри от унищожаването на три пускови установки HIMARS и до 10 чуждестранни специалисти, които ги обслужват. Оръжията, получени от НАТО, са били разположени в горския пояс край село Клапая в Херсонска област.

Както отбелязва Министерството на отбраната на РФ, гореспоменатите са отговорни за терористичната атака на плажа в Севастопол.

По-рано през юли «Искандер-М» унищожи най-малко четири изтребителя Су-27 на летището в Миргород в Полтавска област, разположено на около 250 км от границата.

В последните дни на юни „Искандер-М“ беше активно използван срещу HIMARS и подобни системи в Ясеново в ДНР и Шевченково в Николаевска област. Видеозаписите показват, че в двата района са убити поне 20-25 военни.

„Искандер“ не е най-мощното хиперзвуково оръжие в руския арсенал, тъй като РФ има и ракети „Циркон“ и „Кинжал“.

Киевският режим не успя да локализира (да не говорим да стигне до) районите, от които са разположени тези комплекси, което ги прави най-ефективните и широко използвани платформи за удари с голям обсег в руската армия.

Те са особено ефективни, когато се комбинират с военното разузнаване и съвременните средства за ISR (разузнаване, наблюдение, ракогносцировка), предоставяйки на Кремъл безпрецедентни възможности за нанасяне на удари, плашеща перспектива за всеки чуждестранен персонал в Украйна и извън нейните предели.

 

Станете почитател на Класа