Иво Балевски: Български шипкови продукти превземат Европа след съюз между бизнес и наука

Иво Балевски: Български шипкови продукти превземат Европа след съюз между бизнес и наука
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.05.2023
  • Сподели:

Когато български научни иновации срещат бизнес инициативата, България успешно се конкурира със световни гиганти в производството на суровини от шипки като Китай и Чили и след като успешно се продава на европейския пазар, има реални шансове да пробие именно с качеството на продукцията си и на американския.

 

 

Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Иво Балевски, мажоритарен собственик и управител на компанията "Балевски и Киров".

Предприемачът потвърди, че в Трявна е създадено първото и единствено по рода си специализирано предприятие за преработка на шипки „не само в България, на Балканите, но и в Европа“.

По думите на Балевски в нашата страна много фирми преработват шипки, но стигат до разделянето на основните съставки, които изнасят като суровини за Европа. „Нашата основна цел бе да стигнем до краен продукт. Основно работим по три линии. Едната е храни и чайове, другата е козметични продукти - масла и третата е хранителни добавки“, съобщи той.

Иво Балевски потвърди, че най-продаваният продукт от хранителната линия е шипковото брашно, което е с широко приложение – влага се като част от сместа в сладкиши, както и директно да се използва като храна – в шейкове. Само за Германия износът му възлиза на около 40 тона годишно.

Мениджърът разкри, че при маслата, шипковото масло е базово и се използва, за да пренесе етеричните масла в кожата. Приложението му е в козметиката, като най-продаваният продукт е комбинация от шипково масло с масло от безсмъртниче, което „има уникалната способност да задържа кожата хидратирана по-дълго време“. Балевски съобщи, че това е продуктът, който най-много се налага и на нашия, и на западните пазари. „Търгуваме в Швейцария, опитваме се да се наложим и на скандинавските пазари, в Южна Корея и Япония. Имаме интерес и от САЩ. Предполагам, че до края на годината ще започнем да работим и за там“, посочи мениджърът.

Балевски разкри, че първоночалната инвестиция в предприятието е на стойност 4 млн. лева, като 50% е осигурена по проектно финансиране по програма "Развитие на селските райони". Предприемачът подчерта, че реинвестициите в компанията продължават. "Наскоро създадохме фотоволтаична централа, което ни прави по-гъвкави. Топлоенергията си произвеждаме от власинките и произвеждайки електроенергията от слънцето, нашите продукти са изцяло без въглероден отпечатък, което придава допълнителна стойност на продуктите. Ние сме на сто процента зелени", категоричен е той.

Що се отнася до разработката на нови продукти, Иво Балевски обясни, че сега се експериментира детска серия хранителни добавки на основата на шипка. „Работим и по изграждането и въвеждането на извличане на маслени експракти в шипково масло чрез ултразвук. Това ще се случва в азотна среда. Ще се екстратира маслен билков извлек, примерно жълт кантарион, не във вода, не в спирт, а в шипково масло. Надяваме се до три-четири месеца да го направим. Комбинираме чайове. Разработваме около 20 нови продукти. Би трябвало до края на годината да имаме около 40 нови продукта. Искаме да направим и една козметична серия - кремове и серуми за дамите", изброи новостите на фирмата си Иво Балевски.

Защо шипковото брашно на "Балевски и Киров" е изключително фино? Кои са най-използваните билки в продуктите на фирмата и защо ще се използва Amazon за продажбата им? Как компанията се справя с доставката на суровина, без да има собствени насаждения? Как войната в Украйна се отразява на подсектора на производителите на шипки и защо в момента над 1500 тона стоят на склад?

Станете почитател на Класа