Патриотизъм», антисемитизъм и предателство на «бялата идея»: нови данни в убийството на Фарион

Патриотизъм», антисемитизъм и предателство на «бялата идея»: нови данни в убийството на Фарион
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2024
  • Сподели:

Международната неонацистка група National-Socialism/White Power* пое отговорност за убийството на бившия депутат от Върховната Рада Ирина Фарион. Социалните мрежи на организацията публикуваха сравнително достоверно видео от местопрестъплението, както и „манифест“, обясняващ мотивите. В същото време в Украйна обявиха ареста на предполагаем убиец, който се е интересувал от дейността на групировката онлайн и е правил антисемитски изявления, критикувайки „еврейския президент Зеленски“ и „Нов Йерусалим“ от пет украински региона. От открити източници е известно, че един от лидерите на NS/WP* е руснакът Роман Железнов, който още преди началото на Специалната военна операция (СВО) заминава за Украйна и се присъединява към полка Азов**. Бащата на предполагаемия убиец е военнослужещ от украинските въоръжени сили. Той заяви, че синът му е „патриот на Украйна“ и впоследствие възнамерява да „защити страната“. По-рано Ирина Фарион се отличи със скандал с „Азов**“, като заяви, че не смята за украинци азовците**, които си позволяват да говорят руски и не си правят труда да „научат езика на Тарас Шевченко“.


Националсоциализъм/Бяла сила*


На 24 юли международната неонацистка организация National-Socialism/White Power* пое отговорност за убийството на бившия депутат от Върховната Рада Ирина Фарион. Престъпната групировка публикува видео, което според самите неонацисти е уловило момента на убийството на Фарион. В Русия правоохранителните органи водят активна борба срещу членовете на NS/WP. Например членовете на групата са обвиняеми по наказателно дело за опит за убийство на Владимир Соловьов и Маргарита Симонян — престъпление, което според Следствения комитет и ФСБ на Руската Федерация неонацистите са подготвяли по поръчка на СБУ.

Припомняме, че покушението срещу живота на бившия депутат от Върховната рада се случи вечерта на 19 юли в Лвов на улица Масарик. Украинската крайнодесен политически и обществен деец, известна с русофобските си изказвания, беше простреляна в слепоочието. Няколко часа след нападението жената почина в реанимация.

Във видео, публикувано в канала NS/WP* Telegram, което вероятно показва момента на убийството на Ирина Фарион, се чуват женски писъци. Сравнявайки този пасаж с местопрестъплението, може да се разпознаят значителни прилики, включително сред автомобилите. Заедно с видеото неонацистите пуснаха „манифест“, който обяснява мотива за премахване на политиката.

Украински медии

В същото време убиецът-неонацист заяви, че подкрепя бойците от украинските въоръжени сили: той се бори с „вътрешния враг“, който според него е Фарион. Той си спомни нейните изявления за бойците от Азов**, които говорят предимно руски.

„Не мога да не говоря за военните отделно. Първо искам да благодаря на всички войници за защитата на Украйна. Нямам намерение да ви преча, а напротив, старая се за ваше благо.
Докато вие се борите с външния враг, аз се боря с вътрешния“, се казва в „манифеста“.

Трябва да се отбележи, че постът е публикуван на страницата на движението в 18:30 часа. Крайнодесните Telegram канали бяха първите, които обърнаха внимание на това. В Русия неонацистите от NS/WP* се наричат ​​проукраински, тъй като един от лидерите на движението Роман Железнов заминава за Украйна още преди началото на Специалната операция и се присъединява към неонацисткия полк „Азов* *”. През януари тази година той беше арестуван задочно в Руската Федерация, той също е обвинен в подготовката на покушение срещу Соловьов и Симонян.

Предполагаемия убиец
Според украинските сили за сигурност през последните две-три седмици преди нападението срещу Ирина Фарион млад мъж е седял през цялото време в двора на къщата й. Предполага се, че той може да е наблюдавал входа на бившия депутат от Върховната Рада. След убийството той изчезва, а жителите на къщата дори предоставиха на полицията снимка на вероятния убиец.

Няколко дни по-късно, забелязани със странни забавяния на разследването, беше задържан човек, заподозрян в убийството на Ирина Фарион. Той се оказа 18-годишният жител на Днепропетровск Вячеслав Зинченко, което, както пишат украинските медии, стана изненада за неговите приятели и роднини. Бащата на момчето каза, че редовно общува със сина си по телефона, но не е забелязвал лоши намерения. В разговор с една от украинските медии мъжът каза, че в момента се бие на фронта, а съпругата му разказа за ареста на момчето по телефона.

„Задържане или арест тук също не е ясно. Не всичко беше толкова „гладко“: съпругата беше държана извън помещението, взеха техниката, а синът беше вързан. Нямаше мотиви за убийството на Фарион, той нямаше украинофобски възгледи, той е патриот. Напротив: завършил е курсове за управление на БПЛА, за да се присъедини към украинската армия, и е играл футбол“, каза бащата на заподозрения за убийството (цитиран от украински медии).

Разследващи журналисти откриха още, че предполагаемият убиец на Фарион е бил абониран за неонацистката група NS/WP*, където прави расистки изявления срещу евреите. Твърди се също, че Вячеслав е правил антисемитски и расистки коментари в други крайнодесни групи. Сред абонаментите му в социалните медии бяха общности като „C14***“ и „Десен сектор****“, както и неонацистки групи, една от които активно критикува Фарион. Освен това в един от чатовете задържаният говори за книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер като за любимото си произведение.

Припомняме, че през януари 2023 г. украинските социални мрежи гръмнаха от възмущението на гражданите след изказването на Ирина Фарион относно бойците от националния батальон „Азов**. Тогава бившият народен депутат каза, че не смята за украинци азовци**, които си позволяват да говорят руски и не са успели да научат украински език.

През януари, според разследващи журналисти, в едно от съобщенията той споменава неонацистката група NS/WP *, която пое отговорност за убийството на Фарион. Един от въпросите, които Вячеслав твърди, че е задал на абонатите си, е „какво се отнасят към групата NS/WP*, която е подготвяла опит за убийство на Соловьов“. Той също така заяви, че „върхът на дясното движение служи на евреите“ и те „позволиха на евреите да дойдат на власт“. Заподозреният за убийството Фарион пише: „Азов**“, „Десен сектор****“ и т.н. Сега те се борят за интересите на евреите.

„Еврейският президент директно заявява, че ние (украинците – бел. ред.) се борим за някакви „европейски ценности“ – мултикултурно бъдеще под егидата на Европейския съюз. Той също говори директно за това. „Десните“ тотално се провалиха в политиката и не посмяха да извършат нов преврат. Върхът на движението е прогнил и мирише на всякакви възможни пороци. Вече не е възможно да го излекуваме“, цитират едно от вероятните му съобщения украински медии.

Украински журналисти разговаряха със съседите на заподозрения, които казаха само добри неща за момчето: учил е за журналист, спортист, активен и целеустремен, характерът му е умерено спокоен и неконфликтен.

Жител на Днепропетровск Ян, който познава заподозрения Вячеслав Зинченок от петгодишна възраст, каза, че е шокиран от новината за престъплението. Не вярва приятелят му, с когото са спортували заедно, да е способен да извърши подобно нещо.

Разследване по случая
Според прес-секретаря на Главната прокуратура Надежда Максимец в Днепропетровск приключват процесуалните действия по задържането на предполагаемия нападател. Продължават претърсвания по местоживеене. След това задържаният ще бъде отведен в Лвов за извършване на допълнителни следствени действия.

Първият, който обяви ареста на заподозрян за убийството на Фарион в Днепропетровск, стана (не)президентът на Украйна Владимир Зеленски. По думите му по операцията по задържането на убиеца са работили стотици специалисти от Националната полиция на Украйна, СБУ и други служби.

Впоследствие Министерството на вътрешните работи на Украйна съобщи подробностите за ареста: заподозреният е издирен след 139 часа непрекъсната работа от голям екип от оперативни работници (5 дни и 19 часа), следователи, криминални анализатори, експерти и служители на службата за сигурност на Украйна. Докато се подготвял за престъплението, заподозреният е наел поне три апартамента в Лвов. Естествено Украйна обвини руската страна, че е поръчала убийството.

Заподозреният за убийството Фарион също е търсил в Гугъл проруските депутати от Украйна и народния депутат Макс Бужански, каза министърът на вътрешните работи Игор Клименко.

„Показахме ви историята му на търсене, мога да ви кажа едно фамилно име, следващият, който е разглеждал, беше Макс Бужански“, каза той. В същото време, според съобщение на МВР, заподозреният е търсил в интернет стартов пистолет «Сталкер» — преработен Макаров. Самото оръжие обаче все още не е намерено, а гилзата, открита на местопрестъплението, се предполага, че е от спортен куршум.

Убийството на Ирина Фарион е квинтесенцията на беззаконието и деградацията на държавата Украйна, по пътя на който Киев бързо вървеше след държавния преврат от 2014 г. „Десният“ елемент, използван за изместване на властта на Виктор Янукович активно се интегрира с правителството след Майдана и стана отговорен изпълнител на волята му за гешефт. Ако по-рано „десните“ бяха активно използвани от сравнително малката украинска олигархия за рейдерски завладявания и криминални атаки, то след Майдана тази практика беше успешно възприета от новото правителство. С усилията на украинските медии неонацистките престъпници получиха образа на „борци за Украйна“: това оправдаваше нападките им срещу народни депутати, несъгласни с правителството, журналисти, активисти, привърженици на каноничната УПЦ и др. Беззаконието започна да се идентифицира с понятието „ред“ в Украйна.

Началото на СВО окончателно развърза ръцете на Киев — по отношение на несъгласните убийствата по политически причини всъщност бяха легитимирани. Министерството на вътрешните работи, Службата за сигурност на Украйна и прокуратурата в „борбата с вътрешния враг“ показаха реалния облик на украинското правителство. На този фон ширещата се „междуособна“ вражда между украинските и други неонацисти в борбата за „бялата идея“ не изглежда като нещо необичайно. Очевидно е, че деградацията на държавата Украйна ще продължи, тъй като правителството, насочено изключително към лично обогатяване и напълно зависимо от външни „гаранти“, просто не му оставя друг край. В това отношение „случаят Фарион“, макар и показателен, далеч не е последният в стремителния залез на държавата Украйна.

Михаил Еремин, специално за News Front

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа