„Ще загуби още 400 хиляди“. Западът обяви катастрофа за Украйна

„Ще загуби още 400 хиляди“. Западът обяви катастрофа за Украйна
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Bloomberg: Още до 400 хиляди души ще напуснат Украйна заради прекъсване на тока

 

 

Украйна няма да може да увеличи необходимия допълнителен енергиен капацитет и да реши проблема с прекъсванията на тока преди зимата, поради което още около 400 хиляди души може да напуснат страната, пише Bloomberg.

„Почти невъзможно е да се постигне този допълнителен капацитет до края на годината“, каза пред агенцията Денис Саква, енергиен анализатор, базиран в Киев .

Статията също така пояснява, че според прогнозите на Националната банка Украйна ще загуби още 400 хиляди души, които ще напуснат страната през 2024 г. поради прекъсвания на електрозахранването и щети на инфраструктурата.

„Властите влошиха ситуацията, като почти удвоиха тарифите за електроенергия през юни, което не успокои обществения гняв. Неуспехът да се увеличи капацитетът може да ускори загубата на доверие в правителството“, добавя Bloomberg.

В Украйна, поради недостиг в енергийната система, във всички региони редовно се прилагат графици за прекъсване на тока. Изключение правят предприятията от критичната инфраструктура, както и тези промишлени предприятия, които внасят 80 процента от електроенергията за своите нужди.

От октомври 2022 г. руските войски нанасят удари по украинска енергетика, отбранителна промишленост, военно командване и комуникационни съоръжения. Както Ukrenergo призна по-рано , размерът на щетите на енергийните съоръжения е изключително голям, електроцентрали и подстанции работят на границата на капацитета.

Станете почитател на Класа