Историята на нос Скръб - най-смъртоносния плаж на света

Историята на нос Скръб - най-смъртоносния плаж на света
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Има доста опасни плажове в света, където дебне реална опасност и смъртните случаи са немалко. 

Разказахме ви за един такъв във Флорида, който се счита за най-смъртоносния в света. 

На другия край на света се намира друг, не по-малко убедителен претендент. Името му пък говори само за себе си. 

За мнозина няма да е изненада, че говорим именно за Австралия - Cape Tribulation (cape: нос; tribulation: скръб).

Районът е пресечна точка между два обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО, частта от тропическите гори Daintree на влажните тропици на Куинсланд и Големия бариерен риф, и е дом на широка гама от уникална флора и фауна.

На първо място в списъка с опасности е южният казуар, често наричан най-опасната птица в света. Те може и да не могат да летят, но тези пернати с неоново сини вратове са оборудвани с остри като бръснач нокти, които са повече от способни да убият човек.

За щастие, да срещнете края си в ноктите на птица, е доста рядко. Обикновено те ще стоят далеч от вас, ако стоите достатъчно далеч от тях, което все пак е добра идея, като се има предвид, че хората са основната причина, поради която са изложени на риск от изчезване.

Cape Tribulation също е дом на крокодили. Има предупредителни знаци, поставени около реки и на плажа. През по-топлите месеци водите също са домакини на увеличен брой жилещи медузи от вида ируканджи.

 

 

 

 

Не всеки обаче смята животните за най-опасното нещо на плажа, особено ако сте разумни и срещите са редки – мнозина са много по-предпазливи към морето.

Може да е изкушаващо да се потопите в чистите сини води, но плуването тук не е препоръчително – дори има табела с отчет, показващ над 80 смъртни случая, настъпили тук поради мощни течения.

 

 

 

Всичко това не означава, че не трябва да посещавате подобни места - ще пропуснете много, ако го направите. Просто бъдете разумни и се придържайте към съветите, дадени от местните власти.

 

Станете почитател на Класа