Американец и руснак са сред убитите заложници на "Хамас"

Американец и руснак са сред убитите заложници на "Хамас"
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    01.09.2024
  • Сподели:

Администрацията на САЩ ще вземе мерки срещу лидерите на палестинското радикално движение Хамас заради смъртта на заложника Херш Голдбърг-Полин, който е имал американско-израелско гражданство. Това се посочва в писмено изявление на президента на САЩ Джо Байдън, цитирано от ТАСС.

Той каза, че шест тела на заложници са били открити от израелските войски в тунел близо до Рафа в южната част на ивицата Газа, сред които и тялото на Голдбърг-Полин. Държавният глава обвини Хамас като отговорен за смъртта на американския гражданин.

Сред идентифицираните тела на заложници в Газа е и руснакът Александър Лобанов

„Бъдете сигурни, лидерите на Хамас ще платят за тези престъпления, ние ще продължим да работим денонощно, за да постигнем споразумение за освобождаването на останалите заложници“, заключи американският лидер.

Израелските отбранителни сили по-рано съобщиха за откриването на няколко тела на заложници, отвлечени от Хамас на 7 октомври 2023 г. по време на битката в ивицата Газа.

На 15-16 август в Доха се проведоха преговори за постигане на примирие в ивицата Газа и освобождаване на заложниците, държани от Хамас. В съвместно изявление на Египет, Катар и Съединените щати след консултациите се отбелязва, че те са протекли в положителна атмосфера. Следващият кръг от преговори се проведе в Кайро на 25 август. Израелската делегация пристигна там, водена от шефа на разузнаването на Мосад Дейвид Барнеа. Говорителят на Хамас Иззат ал Ришк каза, че делегацията на движението е напуснала Кайро след срещи с посредници от Египет и Катар. Според него Хамас е настоял Израел да изпълни условията, на които движението се е съгласило на 2 юли. В сряда работните групи за посредничество се срещнаха отново в Доха.

Станете почитател на Класа