Еквадор ще предаде Асандж на Великобритания

Еквадор в близко бъдеще ще откаже на основателя на WikiLeak Джулиан Асандж убежище в посолството си в Лондон и ще го предаде на властите на Обединеното кралство.

 

Президентът на Еквадор Ленин Морено пристигна в Лондон в петък, за да участва в Световния форум за хората с увреждания.

 

Както беше съобщено от изданието The Intercept, позовавайки се на анонимен източник, близък до еквадорското Министерство на външните работи и на кабинета на президента, скритата цел на посещението е сключването на окончателно споразумение между властите на двете страни за предаването на основателя на WikiLeaks. Той уверява, че Ленин Морено „е близо до постигането на споразумение, а може дори и да го е сключил, за предаването на Асандж на Великобритания“.

 

 

Същевременно отказът да се даде убежище и физическото предаване, може да се случи още следващата седмица.

 

На Асандж бе дадено убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 година. Той не може да напусне територията му, тъй като ще бъде незабавно задържан от британската полиция за отказа си да се яви в съда през 2012 г. За предаването на Асандж настояват Съединените щати, където той е заплашен от наказание за разкриване на секретни данни на Държавния департамент.

 

Преди това Министерството на външните работи на Еквадор заяви, че Асандж не може вечно да се крие в посолството им в Лондон. Предоставянето на убежище на основателя на „Уикилийкс“ вече струва на еквадорските власти 5 милиона долара.

 

Станете почитател на Класа