Лондон ще изпрати своя самолетоносач в Тихия океан заради напрежението в Южнокитайско море

Австралия и Великобритания обсъждат планове британският самолетоносач HMS Queen Elizabeth да бъде изпратен в Тихия океан, на фона на напрежение по повод предполагаемата милитаризация на Китай в Южнокитайско море, съобщава The Guardian.

 

Австралийският министър на отбраната, Марис Пейн, и на външните работи, Джули Бишоп, обсъдиха съвместни военноморски операции в Тихоокеанския регион с министъра на отбраната във Великобритания, Гавин Уилямсън, по време на посещението си във Великобритания.

 

След посещение в базата за ядрени подводници, както и на корабостроителниците BAE Systems в Глазгоу, където се изграждат новите фрегати Тип 26, поръчани от Австралия за 36 000 милиона долара, Уилямсън и Пейн проведоха съвместна пресконференция в Единбург, в която участва и секретарят по външните работи на Обединеното кралство, Джеръми Хънт.

 

Името на Китай не бе произнесено по време на пресконференцията, но бяха споменати „предизвикателствата към международните норми и конвенции в Тихоокеанския регион". Пайн, от своя страна, подчерта, че има ясни заплахи за "международния ред, основан на правила".

 

Четиримата министри се съгласиха, че тези заплахи оправдават по-голямо сътрудничество в областта на отбраната и сигурността между Обединеното кралство и Австралия, подкрепено от нарастване на британското дипломатическо присъствие в страните от южната част на Тихия океан, Тонга и Вануату.

 

"За първи път от 2013 г. насам Обединеното кралство разполага кораби в Тихия океан", отбелязвайки, че това е третото разгръщане през тази година.

 

"Ние ще работим заедно по разгръщането на самолетоносача HMS Queen Elizabeth в Тихия океан и се надяваме да плава рамо до рамо с австралийските кораби. И ние искаме всички по целия свят да разберат, че тези два велики народа са най-добрите съюзници ", заключи той.

Станете почитател на Класа