МВФ предупреждава Г-20 за повишаването на митата и сериозните щети за глобалната икономика

В рамките на срещата на финансовите министри от Г-20 този уикенд в Буенос Айрес, Международният валутен фонд (МВФ) предупреди, че вълната от мита може значително да навреди на растежа на световната икономика, съобщава Ройтерс.

 

По-конкретно, директорката, Кристин Лагард, представи доклад, който оценява на 3,9% върха на растежа в световен мащаб между 2018 г. и 2019 г., но посочва, че търговските ограничения, наложени наскоро от САЩ и контраатакувани от няколко страни, ще намалят световното производство с 0,5%.

 

Въпреки тези оценки, американският министър на финансите Стивън Мнучин отрече, че те представляват конкретна заплаха за американската икономика. "Все още мисля, че от макро ниво не виждаме никакво въздействие върху това, което е едно положително развитие", каза политикът.

 

Данните, представени от Лагард, идват на фона на нарастващото търговско напрежение между САЩ. и Китай, наложили до момента мита върху своите стоки на стойност около 34,000 милиона долара, с американските заплахи да ги вдигнат за да покрият всички 500,000 милиона долара на вноса от Китай.

 

Двете най-големи икономики в света обаче нямат намерение да говорят по време на срещата на Г-20.

Станете почитател на Класа