НАТО признава, че може да загуби контрол над небето

Новата стратегия за власт във въздуха на НАТО (JAP) прави "изненадващото признание", че НАТО може да загуби контрол над небето, казва анализатор Майкъл Пек в статия за The National Interest.

 

Документът на НАТО, публикуван тази седмица, гласи, наред с други неща, че "бъдещата работна среда може да бъде такава, в която превъзходството във въздуха не може да бъде гарантирано в началото на операциите, a след като бъде получено, да бъде трайно".

 

По същия начин военните стратези осъзнават, че времето, в което въздушните удари можеха да се извършват практически без риск, еприключило, поради факта, че въздушната защита е по-смъртоносна и заради кибернетичната война. "ВВС ще се нуждаят от способността да оперират, въпреки съществуването и разпространението на такива опасности", се посочва в документа.

 

Всъщност стратегията предупреждава, че "спечелването на информационната война може да бъде толкова важно, колкото и спечелването на войната във въздуха". Тя призовава НАТО да подобри съпротивата на своите командни системи срещу хакерство и блокиране.

Според Пек, Атлантическият алианс признава, че " са приключили добрите стари дни", в които можеше да оперира свободно в бойни зони като Афганистан, Либия и Сърбия.

 

Ако преди Съветския съюз "бе единствената заплаха, пред която е изправен Алиансът", сега въздушните сили на НАТО "трябва да бъдат подготвени да се изправят пред света на нечестиви народи, терористични групи и кибернетични войни", без да забравяме за " Възправянето на Русия " за първи път от края на Студената война, предупреждава авторът на статията.

 

Въпреки че сега „небето може да бъде по-враждебно, НАТО няма избор, освен да развива своя въздушен капацитет, тъй като въпреки всички трудности единствената друга алтернатива е приземяването, а това е перспектива, която се харесва още по-малко", заключава Пек.

Станете почитател на Класа