Винят немска министърка в плагиатство

Министърката на образованието на ФРГ Анете Шаван отхвърли в интервю за в. "Велт" обвиненията, че е плагиатствала при изготвянето на докторската си дисертация през 1980 г., предаде Лента.Ру. Тя обяснила, че съвестта й е чиста и не прави коментари по обвиненията, за да не повлияе на университетска комисия, разследваща обвиненията.

В университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф, където е била защитата на Шаван, е създадена специална комисия, която трябва да огласи резултатите от разследването си на 22 януари. Докторатът на Шаван е със заглавие "Личност и съвест". Обвиненията в плагиатство се появиха през април в блог, създаден от някой си Роберт Шмит. Шаван е сред приближените на федералния канцлер Ангела Меркел, която вече изрази своята подкрепа за министърката. Но коалиционни партньори на Християн-демократическия съюз от свободните либерали призоваха Шаван да напусне поста до огласяване заключенията на комисията.
Най-гръмкият скандал за плагиатство в Германия беше този за докторската дисертация на министъра на отбраната Теодор цу Гутенберг, довел до неговата оставка през 2011 г. Шаван беше един от първите членове на кабинета, заклеймили действията на министъра като "укорителни".
























Лента.Ру


Станете почитател на Класа