Бивш съветник на Тръмп предрече катастрофа за Украйна във войната

Бивш съветник на Тръмп предрече катастрофа за Украйна във войната
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2024
  • Share:

Кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп няма представа как да сложи край на войната в Украйна, заяви в интервю за Си Ен Ен бившият му съветник по национална сигурност Джон Болтън, цитиран от Укринформ, предаде БТА.

По-специално Болтън се позова на изявление на Тръмп, направено по време на неотдавнашен разговор с президента Володимир Зеленски, че той ще донесе мир и ще сложи край на руско-украинската война.

"Това е лудост. Той няма представа как ще преговаря и как ще сложи край на тази война", заяви Болтън.

Бившият съветник по национална сигурност подчерта, че близостта на Тръмп с руският президент Владимир Путин ще доведе до отстъпки в полза на Москва, които ще бъдат опустошителни за Украйна.

Според Болтън това е "много мрачен момент" не само за Украйна, тъй като Съединените щати са се притекли на помощ на Киев "не от добротата в сърцата ни, не и от активна благотворителност". "Оказваме помощ на Украйна, защото в центъра на интересите на американската национална сигурност е да се защитаваме от непровокирана агресия на европейския континент и да се опитваме да постигнем мир и стабилност там, което ни носи ползи по безброй начини", каза той.

На този фон кметът на Киев Виталий Кличко каза, че на украинския президент Володимир Зеленски в крайна сметка може да се наложи да проведе референдум за всеки план за прекратяване на войната, предаде ДПА.

Кличко каза, че Зеленски ще трябва да покаже, че мнозинството от украинците стоят зад условията на мирно споразумение, включително потенциално горчиви териториални отстъпки, в интервю в неделното издание на италианския всекидневник „Кориере дела сера“.

"Зеленски вероятно ще трябва да прибегне до референдум, не мисля, че той може да постигне толкова болезнени и важни споразумения сам без народна легитимация", каза Кличко. Всеки сценарий за мирно споразумение с руския президент Владимир Путин би поставил огромни предизвикателства за президента, каза Кличко. „Следващите няколко месеца ще бъдат много трудни за Володимир Зеленски. Трябва ли да продължи войната с нови смъртни случаи и разрушения или да обмисли териториален компромис с Путин?

И в този случай какъв натиск ще дойде от Америка, ако (Доналд) Тръмп спечели?

 

Станете почитател на Класа