Ще забогатеем с кеф, БНБ обяви страхотни новини

Ще забогатеем с кеф, БНБ обяви страхотни новини
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2024
  • Share:

Еедна възпоменателна монета с лика на Георги Парцалев по повод 100-годишнината от рождението на обичания български актьор ще пусне Българската народна банка (БНБ) през юни догодина. Това става ясно от монетната програма на Централната банка.

 

 

Парата с Парцалев ще бъде от серията „Български творци“. Тя ще бъде с тегло 16,4 грама и размер 34,2 мм. Номиналът й ще бъде 2 лева, но все още не се знаят нито тиражът, нито цената.

Патриарх

Златната монета, която БНБ е включила в програмата си, ще бъде с образа на св. Патриарх Евтимий. Тя ще бъде емитирана през декември. Нейното тегло ще бъде 8,64 грама, а размерът – 24 мм. Номиналът ще бъде от 100 лева.

Другата златна монета, от която ще има количества и догодина, ще бъде на тема „Св. Богородица – Златна ябълка“. БНБ започна да я емитира в началото на тази година, тиражът, който не е предварително определен, ще продължи и през 2025-а, пише „Телеграф“. Монетата, която е вдъхновена от чудотворна икона с образа на Божията майка и младенеца, ще бъде в четири размера и с четири номинала.

Вазов

През април БНБ ще пусне сребърна пара по повод 175-годишнината от рождението на Захари Стоянов. Тя ще бъде от серията „Българско възраждане“.

През юли БНБ ще отбележи също със сребърна пара от тази серия друга 175-годишнина – на народния поет Иван Вазов. През октомври ще бъде емитирана трета сребърна пара и тя ще бъде по повод 125 г. от създаването на Спешната медицинска помощ в България. И трите сребърни монети ще бъдат с еднакъв размер – 23,33 грама, 38,61 мм и 10 лева номинал.

От Централната банка за първи път уточняват, че след приемане на еврото номиналът на монетите ще бъде в единната европейска валута.

Все още няма никаква яснота обаче кога страната ни ще бъде приета в еврозоната. Експерти очакват това да стане най-рано през юли догодина.

Централната банка обяви и предварителната си монетна програма за 2026 и 2027 г. За 2026-а предвидена златна пара на тема св. Иван Рилски. Златната монета през 2027-а пък ще бъде с образите на св. мъченици Вяра, Надежда и Любов и майка им София.

Станете почитател на Класа