Фон дер Лайен обеща да превърне ЕС в отбранителен съюз

Фон дер Лайен обеща да превърне ЕС в отбранителен съюз
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2024
  • Share:

Главата на ЕК фон дер Лайен обещава да превърне ЕС в отбранителен съюз до 2029 г

 

 

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обеща в предизборната си програма да превърне Европейския съюз в отбранителен съюз.

„Нашата работа през следващите пет години ще се фокусира върху изграждането на истински отбранителен Европейски съюз“, се казва в документа.

Освен това фон дер Лайен възнамерява да създаде Европейски фонд за отбрана и да инвестира в отбранителните способности в области като морски, сухопътни и въздушни сили, космическа и киберсигурност.

В същото време тя нарече финансовата, политическата и военната подкрепа за Украйна най-добрата инвестиция в европейската сигурност, която според фон дер Лайен трябва да продължи толкова дълго, колкото е необходимо.

Главата на ЕК счита още, че страните от ЕС трябва да харчат повече за отбрана и да развиват военната си промишленост.

„Работейки с държавите-членки и в тясна координация с НАТО, ние ще предложим редица отбранителни проекти от общ европейски интерес, включително европейски щит за противовъздушна отбрана и киберотбрана“, се казва в програмата.

Друго обещание на фон дер Лайен е въвеждането на еврокомисар, който ще координира работата за укрепване на отбраната на европейско ниво и ще работи в тясно сътрудничество с върховния представител за външната политика и политиката на сигурността.

Членовете на Европейския парламент ще гласуват днес в Страсбург кандидатурата на фон дер Лайен за поста глава на Европейската комисия за следващите пет години.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа