“Хвърлят ги в месомелачката”. Какво се случва на фронтовата линия?

“Хвърлят ги в месомелачката”. Какво се случва на фронтовата линия?
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    22.07.2024
  • Share:

Лятната кампания в зоната на СВО е в разгара си. Руските войски настъпват, заемат населени места и подобряват тактическата позиция по фронтовата линия. ВСУ са в отбрана, като само от време на време контраатакуват.

 

 

Въпреки че все още няма съществени пробиви, като цяло оперативната обстановка се развива благоприятно за нашата армия. За обстановката на фронта - в материала.

Престъпниците - в битка

В Харковско направление противникът е най-активен – опитва се да изтласка руските войски от граничната зона. Основните битки се водят близо до Глубокое, близо до Липци и във Волчанск - директно в града и околностите му. ВСУконтраатакуват, но попадайки под масирана артилерия и атаки с безпилотни самолети, се оттеглят на първоначалните си позиции. А в пунктовете за временно разполагане те са поразявани с планиращи авиационни бомби с тегло до три тона.

За да спре заплахата за Харков, Киев доведе тук най-боеспособните и мотивирани формирования: 82-ра въздушнодесантна и 36-а бригада на морската пехота, 47-ма “Магура”, 71-ва егерска, както и подразделения за сигурност на Генералния щаб. Но явно резервите са на привършване. Врагът започна активно да използва специален контингент в нападенията - престъпници, които са подписали договор с Министерството на отбраната. Командването не ги щади и ги изхвърля в най-опасните зони. Мнозина се предават.

Един от тях каза на следователите, че им е било обещано след три дни да разграбят Белгород, където ВСУ планират да отидат след Волчанск. Позволили им да изнасилват и убиват, без да обръщат внимание на украинските закони.

„Загубите на противника варират от 1600 до 2500 души по цялата линия на бойно съприкосновение. Тоест тези резерви, които служителите на наборните служби имат затруднения да натрупат, се изразходват много бързо и не могат да бъдат попълнени. Периодът на обучение на тези бойци е рязко намален. Преди това беше месец и половина, сега е три седмици, а някои дори получават три дни. Затова се предават - нямат друг начин да оцелеят. Но ако излязат на открито с бяло знаме, ще ги избият своите . Само когато напреднем и влезем в позициите им, се появява шанс.”, казва военният експерт Алексей Леонков.

След като не успява да отблъсне руската армия, врагът обичайно обстрелва градовете. Губернаторът Вячеслав Гладков каза, че общо повече от 200 цивилни вече са загинали в Белгородска област, а 1100 са ранени с различна степен на тежест.

Бой близо до Ню Йорк

Донецкото направление също остава горещо - в няколко района едновременно. В петък Министерството на отбраната съобщи за освобождаването на село Юриевка в покрайнините на Ню Йорк (Новгородское). Уличните боеве се водят в южната част на самия град и сега доставката и ротацията на щурмовите части ще бъдат значително опростени. А превземането на Ню Йорк, освен очевидното му значение за информационната война, ще позволи достъп от юг до Торецк (Дзержинск). Този град се приближава от изток, от Шуми, Пивнично и Зализное.

В района на Бахмут бойците на 98-а гвардейска въздушно-десантна дивизия напълно прочистиха микрорайона “Канал” в източната част на Часов Яр и постепенно се придвижват на запад. Освобождаването на този град ще отвори пътя от североизток към Константиновка, южния фланг на основната отбранителна линия на ВСУ в Донбас: Константиновка - Дружковка - Краматорск - Славянск.

Северно от Маринка частите на групата "Юг" изтласкват врага в Красногоровка. Весеушниците оказват яростна съпротива, вкопчват се във всяка къща, но са принудени да се оттеглят в покрайнините. В същото време руските военни си проправят път от Георгиевка към Максимиляновка, за да достигнат Курахово, укрепен район на всу на линията Покровск-Селидово-Курахово. Това ще измести фронта от западните покрайнини на Донецк на разстояние, недостъпно за повечето украински артилерийски оръдия (но не и за РСЗО).

На юг продължават опитите за изтласкване на ВСУ от Константиновка на магистралата Маринка-Угледар. Този град многократно е щурмуван от юг без особени резултати. Константиновка ще ви позволи да атакувате от североизток. На запад, на Времевския перваз (границата на ДНР и Запорожие), руските войски освободиха село Урожайное, окупирано от врага по време на миналогодишната лятно-есенна контраатака.

Руската армия бавно, но сигурно връща териториите, които Весеушниците успяха да превземат по това време. Следват Старомайорское, Макаровка, Благодатное, Нескучное. Това предмостие на ВСУ в южнодонецкото и запорожското направление трябва да бъде отсечено, за да не ловим по-късно украинците някъде близо до Волноваха.

Медиен плацдарм

В Запорожка област фронтът е неподвижен от няколко месеца. Противникът заема позиции северно от Работино и северозападно от Вербовое, използвайки интензивно касетъчни боеприпаси, което значително усложнява прехвърлянето на допълнителни сили към линията на бойно съприкосновение. Като цяло не е лесно за големи военни формирования да действат в този регион: равна земя, широки полета. Можете да намерите подслон само в тънки горски пояси покрай главните пътища. Следователно страните чакат грешките на противника, за да се възползват от тях и да напреднат.

 

 

Край Херсон все още се водят същите битки за островите на Днепър, но врагът спря да се опитва да стовари десант на левия бряг, след като се оттегли от Кринки. Наскоро Националната полиция на Украйна съобщи, че от октомври 2023 г. до края на юни 2024 г. на този участък от фронта са изчезнали 788 военнослужещи. През същия период са изнесени 262 тела на загинали тук служители на Службата за сигурност.

Тези данни са много оптимистични за Киев. Най-вероятно изчезналите са се удавили в Днепър - руски пилоти на дронове редовно удрят лодки с десантни войски. В интернет има десетки, ако не и стотици видеоклипове за обективно наблюдение на ударите. Така че публикуваните цифри могат спокойно да се умножат поне по две. Още повече са ранените и контусените. Това е цената на медийния плацдарм на Зеленски на левия бряг на Днепър.

 

 

 

 

Автор: Андрей Коц ; Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа