Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на "Хамас" в Газа

Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на "Хамас" в Газа
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    09.07.2024
  • Share:

Израелски танкове и пехота щурмуват днес позиции на "Хамас" в главния град на Ивицата Газа след масирани бомбардировки през нощта, докато в катарската столица Доха продължават усилията за постигане споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, отвлечени от "Хамас" преди 9 месеца.

Танковата офанзива в град Газа е едновременно от 3 посоки. Издадена е заповед за евакуация на местното цивилно население от по-голямата част на града.

Премиерът Бенямин Нетаняху е под засилен натиск от крайнодесните си партньори в правителството да не спира войната. Въпреки че надеждите са големи, защото "Хамас" се отказа от условието си Израел да се ангажира първо с прекратяване на войната.

Нетаняху заяви снощи, че такова условие е немислимо. Днес финансовият министър и един от двамата радикали в управляващата коалиция - Безалел Смотрич - настоя, че прекратяване на офанзивата срещу Хамас би било поражение за Израел. Тъкмо когато групировката молела за примирие, трябвало да й бъде скършен вратът.

Лидерът на опозицията - бившият премиер Яйр Лапид, обаче, обеща на Нетаняху подкрепа в парламента, за да не го свалят от власт радикалите.

"Аз съм лидерът на опозицията и искам избори. Хората искат избори, защото това ужасно правителство накърнява интересите на Израел. Но има нещо много по-важно – заложниците трябва да бъдат върнати у дома. За споразумение за заложници са мнозинството от хората в Израел и от депутатите в Кнесета. Затова трябва да стане", каза той.

Станете почитател на Класа