Лекар развенча най-популярните митове за бременността

Лекар развенча най-популярните митове за бременността
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    18.07.2024
  • Share:

Когато сте бременна, искате да направите най-доброто както за вас, така и за вашето бебе. Когато става въпрос за какво трябва и какво да не правите при бременност, има много неща, основани на доказателства препоръки, но някои "съвети" можете спокойно да пренебрегнете.

Акушерка Памела Хетрик помага да се отделят фактите от измислицата, когато става въпрос за най-упоритите митове за бременност.

Мит №1: Можете точно да предвидите пола на бебето

Има много приказки, които твърдят, че можете да предвидите пола на бебето въз основа на определени наблюдения по време на бременност. Те могат да включват дали носите бебето ниско или високо, дали жадувате за сладки или солени храни или колко бърз е сърдечният ритъм на бебето. Но нито едно от тях няма научна основа и не са надеждни предсказатели за пола.

Единственият сигурен начин да предскажете пола на вашето бебе е чрез ултразвук или определени кръвни изследвания. Ултразвукът може да определи пола около 19-20 седмица, а кръвните тестове като неинвазивното пренатално изследване могат да определят пола на бебето, започвайки около 10 седмица.

Мит №2: Не трябва да спортувате по време на бременност

Упражнението е здравословна част от бременността за повечето жени. Хетрик казва, че най-важният съвет е да слушате тялото си. Трябва да можете да поддържате упражненията си преди бременността, но не започвайте никакви необичайни или тежки упражнения, ако тялото ви не е свикнало с тях, и винаги се консултирайте с вашия лекар, за да сте сигурни, че тренирате безопасно.

Мит №3: Не трябва да правите секс по време на бременност

Хетрик казва, че е напълно безопасно да правите секс по време на бременност. "Сексът е здравословна част от бременността, ако това ви прави щастливи."

Сексът също може да бъде полезен, тъй като спермата съдържа хормона простагландин, който помага на шийката на матката да омекне, за да стимулира раждането. Докато вашият лекар не ви е казал, че не е безопасно да правите секс, можете да го правоте до края на бременността си.

Мит #4. Не трябва да боядисвате косата си, докато сте бременна

Хетрик казва, че можете да боядисвате косата си по време на бременност, въпреки че препоръчва да изчакате след първия триместър, за да е напълно безопасно.

Мит №5: Трябва да избягвате горещи вани по време на бременност

Има известна истина в това. Ако температурата на ваната или горещата вана е над 38 градуса, трябва да я избягвате. Хетрик казва, че някои проучвания показват повишен риск от дефекти на невралната тръба при бебета, чиито майки са се потапяли във вода над 38 градуса. Докато температурата е достатъчно ниска и сте сигурни, че сте хидратирани, можете да продължите да вземате топли вани.

Мит №6: Не е безопасно да протягате ръце над главата си, когато сте бременна

Този мит твърди, че ако протегнете ръце над главата си, пъпната връв може да се увие около врата на бебето. Хетрик казва, че макар да е вярно, че връвта може да се увие около врата на бебето, особено след 20 седмица, когато бебето започне да става много активно, това рядко причинява някаква вреда на бебето.

Мит №7: Ядете за двама

Колкото и много бременни жени да искат да вярват, че "ядат за двама“ – това не е здравословно.

"Не трябва да имате манталитета да ядете за двама, защото знаем от литературата и изследванията, че прекаленото наддаване на тегло може да повлияе на бременността и да увеличи риска от цезарово сечение, диабет и хипертония", казва Хетрик, предава iwoman.bg.

Докато яденето за двама не означава да ядете два пъти повече храна, трябва да увеличите приема на калории по време на бременност. Експертите обикновено препоръчват да ядете около 300 калории допълнително всеки ден.

Мит №8: Трябва да изключите кофеина, когато сте бременна

Не е необходимо кофеинът да се изключва напълно. Препоръчителната горна граница на кофеин е около 220 милиграма на ден. Това е количеството в около една до две чаши кафе. Но не забравяйте, че има кофеин и в други неща, включително сода, черен чай и шоколад.

 
 

Станете почитател на Класа