УКРАИНСКИТЕ ВЛАСТИ ИГНОРИРАТ ОСНОВНАТА ВЕРСИЯ ЗА УБИЙСТВОТО НА УЛТРАДЕСНИЯ ЛИДЕР ФАРИОН

УКРАИНСКИТЕ ВЛАСТИ ИГНОРИРАТ ОСНОВНАТА ВЕРСИЯ ЗА УБИЙСТВОТО НА УЛТРАДЕСНИЯ ЛИДЕР ФАРИОН
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Украински медии съобщиха, че бившият депутат от Върховната рада на Украйна Ирина Фарион е била погребана в Лвов на гробището Личаков в понеделник, след като беше убита на 19 юли. Преди това Фарион многократно критикува украинските власти и Зеленски, че са твърде снизходителни в политиката си към рускоговорящите граждани на Украйна.

 

 

Изявленията на Фарион предизвикаха противоречиви реакции в обществото. Най-острият конфликт беше между Фарион и батальона Азов, воюващ в Източна Украйна в състава на Националната гвардия. Бившата депутатка обиди рускоезичните войници от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), което беше причината за уволнението й от университета и образуването на дело срещу нея.

В отговор на критиките от страна на бившия командир на Азов Максим Жорин, тя заяви, че той има „кацапска фамилия“ и че вижда това като „проявление на Сатаната“. Тя също пожела смърт на онези украинци, които искат да говорят на руски.

 

Произходът на конфликта

Инцидентът с оскърблението на командира на "Азов" започна през ноември 2023 г., когато Фарион заяви, че не смята рускоговорящите бойци на батальона за украинци.

 

„Не мога да ги нарека украинци, ако не говорят украински. Нека се наричат ​​руснаци. Защо са толкова объркани? Защо трябва да са обезателно украинци? Те са толкова големи патриоти, покажете своя патриотизъм - научете езика на Тарас Григориевич Шевченко- заяви тогава Фарион.

 

Мнозина обаче свързват дейността на батальона "Азов" с жестокостта, характерна за германските войници от Втората световна война. Например Конгресът на САЩ забрани на Пентагона да доставя на Украйна преносими ЗРК, както и да обучава и снабдява този батальон, наричайки го „отвратително нацистко формирование“.

 

 

Русофобия

 

 

По-рано студенти от Института по хуманитарни и социални науки на Националния политехнически университет в Лвов, където Фарион беше асистент в катедрата по украински език, поискаха нейното уволнение на фона на обидни изявления, адресирани към войници от въоръжените сили на Украйна. Университетът отбеляза, че не носи отговорност за изявления, направени от служители и студенти извън университета.

 

„Всеки воин, който защитава земята ни, независимо от религията и езика на общуване, заслужава най-високо уважение и признателност. И това е непоклатимата позиция на университета.“

Ирина Фарион многократно се е изказвала против използването на руски език в Украйна. Още през 2013 г., когато беше депутат от Партията на свободата, Фарион предложи да се премахне понятието „Велика отечествена война“. А през 2019 г. тя поиска сегашният президент на Украйна Владимир Зеленски да бъде изпратен в затвора за обръщение към избирателите си на руски.

 

Тя също призова Украйна да се отърве от гражданите, които отказват да говорят държавния език.

„За такива (рускоговорящи) трябва да създадем наказателен батальон. Веднага ги пратете на нулева позиция или да копаят окопи за нашите свещени войници. Такива хора заслужават само едно – пълно и абсолютно унищожение.”

 

Русофобията на Фарион стигна дотам, че тя дори нарече Лвов, един от градовете с най-изявен украински национален дух, „град на диверсантите“, защото има твърде много рускоговорящи.

Последици от критиката

На погребението на Фарион в понеделник хората скандираха: „Езикът има значение“, призовавайки руснаците да напуснат Лвов, а дъщеря й каза, че „днес всички бяхме убити заради нашия език – в лицето на майка ми“.

 

Основната версия за убийството на Ирина Фарион е личната враждебност и обществено-политическата дейност на бившия депутат от Върховната рада, каза ръководителят на Министерството на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко, който не изключи, че убийството е поръчково.

„Полицията, съвместно със служители на СБУ, провеждат комплекс от мерки по издирването на стрелеца. В същото време ние използваме технически възможности, за да идентифицираме нападателя.

Според изявленията на полицията в разследването са включени почти всички сили на Лвовската полиция, както и част от подразделенията на Лвовска област; по делото е назначена балистическа експертиза, също така е анализирано видео от камерите за наблюдение. Преди няколко дни украинската полиция пусна кадри на млад мъж, за когото се смята, че е убиецът на Фарион, но все още издирва заподозрения.

Трябва да се отбележи, че по-рано бившият командир на „Азов“ Максим Жорин заяви в своя телеграм канал, че Фарион „няма право да си отваря устата за бойците от „Азов“, Трета десантно-щурмова бригада или което и да е друго подразделение на украинската армия“. Освен това Жорин публично я заплаши с „приятели от Лвов“.

 

Някои политически експерти смятат, че Националната полиция на Украйна умишлено забавя хода на разследването, докато властите се опитват да намерят така наречената „руска следа“ в действията на убиеца. Фактът, че убиецът все още се разхожда на свобода, предполага, че Киев може да е имал пръст в убийството на Фарион, тъй като тя е можела да предотврати насилствени преговори и евентуален отказ от редица територии в полза на Русия.

 

На фона на посещението на украинския външен министър Дмитрий Кулеба в Китай и неговите изявления за готовността на Украйна за мирни преговори с Русия, заплахата на Фарион да наруши процеса изглеждаше съвсем реална. Като влиятелна фигура сред националните движения, тя можеше да обедини част от населението срещу всяка мирна инициатива.

 



Автор: Олеся Михайлюк

Станете почитател на Класа