"Имаме неопровержими доказателства, че терористите подготвят химическа инсценировка в Идлиб"

"Терористите в сирийската провинция Идлиб подготвят и извършват провокации, включително с химически оръжия", заяви руският президент Владимир Путин на срещата на върха в Техеран, между страните гарант на процеса Астана (Русия, Турция и Иран), насочен към насърчаване на решаването на сирийския конфликт.

 

"В момента, останалите екстремистки групи са концентрирани в демилитаризираната зона на Идлиб. Терористите се опитват да осуетят режима на прекратяване на огъня, а също така се подготвят и извършват различни видове провокации, включително с химически оръжия", заяви Путин.

 

"Ние считаме за недопустимо положението, когато под предлог за защита на цивилното население, се иска да се защитят терористите от атаки и да се причинят загуби на сирийски правителствени войски", каза Путин. Руският държавен глава допълни, че това е целта на опитите за симулиране на атаки с отровни вещества, за които да се твърди, че са извършени от Дамаск. "Имаме неопровержими доказателства, че терористите подготвят инсценировки от този тип", каза руският лидер.

 

От друга страна Путин посочи, че са създадени всички условия, за да могат сирийците да определят съдбата си. "Фокусът на международния тероризъм в тази страна е практически ликвидиран", каза президентът, добавяйки, че повече от 95% от сирийската територия е освободена.

 

Путин посочи, че Русия редовно предоставя пряка помощ на сирийския народ, включително доставки на храна, лекарства и други продукти на най-засегнатите от войната региони. Той също така подчерта, че благодарение на сътрудничеството между Русия, Иран и Турция "са постигнати значителни резултати".

 

В същото време той добави, че "би било полезно да се даде един систематичен характер на съвместните усилия в хуманитарната област, за да се помогне да се измъкне Сирия от руините, да възстанови своята промишленост, селското стопанство, инфраструктурата и да се гарантира връщането на сирийците по домовете си. "

 

От своя страна иранският президент Хасан Рохани предупреди по време на речта си, че присъствието на американски войски в арабската страна "трябва да бъде приключено незабавно". "Ясно е, че американците са в Сирия нелегално и се занимават само с агресия", каза президентът. "Намесата на САЩ в Сирия не отговаря на никакви норма на международното право, тяхното присъствие утежнява проблема и затруднява установяването на траен мир в страната", подчерта той.

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган говори в полза на запазването на примирието в Идлиб, защото "бомбардировките представляват сериозна заплаха за цивилното население." "Нова вълна на миграция започва отново и в крайна сметка тези хора започват да гледат към нашата граница", добави президентът. "Вече приехме на нашата територия 3,5 милиона бежанци и населението на Идлиб включва други 3,5 милиона души. Ние нямаме възможност да посрещнем толкова имигранти", заяви Ердоган.

Станете почитател на Класа