Футуристичните дронове на САЩ с лазери

Оборудваните с лазер дронове, разработени от САЩ, ще могат да атакуват вражески ракети по време на началната фаза на изстрелването "от невъзможни висоти, невидими с просто око", казва Алисън Бари, военен анализатор за Fox News, който описва тези футуристични оръжия.

 

Бари припомня, че Локхийд Мартин, Дженерал Атомикс и Боинг "проправят пътя на тези дронове, които приличат на научнофантастичен продукт, да станат реалност". Тази седмица Агенцията за противоракетна отбрана (MDA) обяви допълнителна инвестиция в трите компании за усъвършенстване на техните проекти.

 

Анализаторът обяснява, „вместо стартиране на ракети прихващачи от земята и от военни кораби, докато ракетите вече летят към целта, тези невероятни безпилотни самолети може да изпреварващо да патрулират вражеското небе за повече от един ден, без кацане или зареждане с гориво , така че след откриването на заплахата за изстрелване те да взривят вражеските ракети, буквално докато напускат стартовата площадка".

 

Дроновете ще атакуват "от неоткриваеми за невъоръжено око височини с невидими лъчи, така че на вражеските сили ще им се струва, че нещата изведнъж започват да се разпадат и разрушават", казва експертът.

 

Способността да атакуват междуконтинентални балистични ракети по време на фазата на тласък, е едно от най-важните предимства на дрона, тъй като на този етап ракетите се намират "в тяхната най-уязвима точка". Освен това, инерционната фаза предполага, че "само с един изстрел може да се унищожат няколко ядрени бойни глави".

 

За да се достигне до платформата за изстрелване и да унищожат вражеските ракети в импулсната фаза, дроновете трябва да имат серия от подходящи за целта характеристики.

 

MDA планира да създаде безпилотни самолети, които могат да летят на височина най-малко 19 километра и да останат в района, готови да атакуват, повече от 36 часа без кацане или зареждане с гориво.

 

Тези дронове ще имат крейсерска скорост от Мах 46, докато патрулират и ще могат да летят 3000 километра до целта.

 

Безпилотните самолети трябва да могат да превозват най-малко 5,670 килограма товари. Според Бари това "е ключът", защото мощният лазер изисква голямо захранване с енергия. В допълнение, дронът трябва да може да транспортира оптична система за лазера с размер приблизително 1,5 метра. Целта в момента е, че лазерът да има мощност от най-малко 140 киловата.

Станете почитател на Класа