Венецуела разреши свободна конвертируемост на валутата в цялата страна

От този петък Венецуела има нов регламент, който позволи свободната конвертируемост на валутата, с което се отменя старата система за ограничено купуване и продажба на валута.

 

Министърът на икономиката и финансите, Саймън Зерпа, заяви че валутният пазар ще се ръководи от един вариращ процент, който произлиза от претеглената ставка на всички операции, извършени от системата за търгуване Dicom.

 

"Това е пространството на законността", каза министърът. "Ние даваме всички условия за продуктивни инвестиции, за инвестиране на валутата на венецуелците, които са в чужбина, за да могат да я върнат в страната", добави той.

 

От средата на август, правителството на Венецуела направи основни промени в своя икономически модел, като една от най-драматичните е демонтирането на валутния контрол, в сила в страната от 2005 г., за да се сдържа незаконното котиране на долара и спекулацията по обмена.

 

През последните две години, Венецуела е претърпяла опустошенията на различни механизми за незаконна търговия на долара, което е допринесло за драматично и изкуствено обезценяване на националната валута, Боливар, както и за ширещата се хиперинфлация.

 

"Всеки друг начин за валутен обмен е на пътя на сянката, на незаконосъобразността, на подкрепа за престъпния долар. Единственият начин да се постигне икономически мир във Венецуела е разбиване на престъпния пазар и създаване на солидна основа за развитието на нашата икономика. "

 

Венецуела сега ще позволи обменните операции на дребно в цялата система от държавни и частни банки, така че правителството призова хората да започнат да отварят сметки в чуждестранна валута.

Станете почитател на Класа