Китай: Американската търговска война е най-големият "убиец на доверие" в световната търговия

Китайското външно министерство предупреди, че търговската война, започната от САЩ, се превърна в най-големият "убиец на доверие" в икономиката и световната търговия.

"Търговската война на САЩ не е само с Китай", каза Хуа Чунинг, говорител на външното министерство. "Като считат останалата част от света за противници, САЩ повлякоха цялата световна икономика към опасно място", добави той, според Ройтерс.

Според Пекин ще има последствия, ако Вашингтон продължи с агресивната си търговска политика. "Ако САЩ продължават да бъдат упорити, държавите по света само ще засилят решимостта си да отмъстят", каза Хуа.

В понеделник, Китай подаде в Световната търговска организация (СТО) нова официална жалба срещу Вашингтон във връзка с обявяването на налагане на допълнителни мита върху вноса на китайски на стойност 200 000 милиона долара, с обхват доста над вече влезлите в сила мита за 34 000 милиона.

В допълнение, по време на годишната среща на върха ЕС-Китай, Пекин, договори с Европейския съюз да се създаде работна група, която да реформира СТО, след като страните се ангажират да защитават многостранната търговска система и отхвърля едностранните мерки, наложени от САЩ.

Станете почитател на Класа