До 7 дни трябва да се избере наместник-председател на Светия синод

До 7 дни трябва да бъде избран наместник-председател на Светия синод на Българската православна църква, който трябва до 4 месеца от кончината на патриарх Максим да организира избирането на нов патриарх. Това каза пред журналисти Ловчанският митрополит Гавриил, който пристигна в сградата на синода за извънредно заседание. Изборът на нов патриарх ще се проведе според устава на Българската православна църква. Докато бъде избран наместник-председател, 7 дни ще управлява старшият член на намаления състав на Светия синод Великотърновският митрополит Григорий.
На въпрос - за това как оценява шансовете си за патриаршеския престол митрополит Гавриил каза: „Промисъл Божия. Всички знаят, че не проявявам някакви аспирации. Сега да се молим за покаянието на душата и да се молим Господ да ни покаже най-подходящият човек за ръководството на БПЦ”.
На въпрос дали агентурното минало на владиците ще надделее при избора за нов патриарх митрополит Гавриил каза: „Има много качества един човек, така че не мога да ви кажа кое надделее. Да е човек, който ще положи наистина усилия да гради от това, което е направено, да съхрани единството на църквата, да води по пътя на спасението клира и народа”. Митрополитът не пожела да посочи кой трябва да е новият патриарх. „Мога да си мисля, но няма да го кажа. Ще имам възможност по време на избора да посоча”, каза той.

Станете почитател на Класа