Макрон: Грузия се отклонява от европейската си траектория, сближава се с Русия

Макрон: Грузия се отклонява от европейската си траектория, сближава се с Русия
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    04.10.2024
  • Сподели:

Президентът на Франция Еманюел Макрон изрази съжаление, че Грузия се отклонява от европейската си траектория и предупреди, че Франция ще следи с внимание развоя на парламентарните избори в тази страна. Вотът е насрочен там за 26 октомври, предаде Фрнас прес.

 

По време на среща на Макрон с грузинската президентка Саломе Зурабишвили, провела се в Елисейския дворец вчера вечерта, френският държавен глава е отбелязал, че в Грузия има негативно развитие на ситуацията в последните месеци. Той по-специално е изразил съжаление, че страната е приела закон, който я отклонява от европейската й траектория и е предизвикал прекъсване в процеса на присъединяване на Грузия към ЕС.

Спорният закон, ограничаващ правата на ЛГБТ общността беше обнародван вчера от председателя на грузинския парламент, съгласно правомощията, които той разполага по силата на грузинската конституция. Държавният глава Зурабишвили отказа преди това да парафира нормативния акт.

Това е вторият закон в Грузия, приет неотдавна, след закона за чуждестранното влияние, обнародван през юни.

Правителството на Грузия е обвинявано от критиците му, че се отказва от европейските амбиции и се сближава с Русия.

Макрон подчерта, че Франция ще следи с внимание, заедно с европейските си партньори, условията, при които се провеждат изборите в Грузия, съобщи БТА.

Станете почитател на Класа