Responsible Statecraft: Страните-членки на НАТО финансират частен фонд на Алианса

Responsible Statecraft: Страните-членки на НАТО финансират частен фонд на Алианса
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    04.10.2024
  • Сподели:

Инвестициите на Фонда за иновации на НАТО в Изкуствения интелект и аерокосмическите технологии подкопават глобалната сигурност, пише Responsible Statecraft от САЩ. Американските фирми за рисков капитал печелят от конфликтите в Украйна и Газа, а създаването на частен фонд на НАТО означава, че инвеститори от други страни също ще вземат участие, пише изданието.

Авантюрата на алианса с ИТ-гиганти може да наруши глобалната стабилност, добавя изданието.

 

 

През лятото Фондът за иновации на НАТО (NATO Innovation Fund, NIF), „първият в света мултинационален фонд за рисков капитал“, направи първите си инвестиции във високотехнологични фирми, включително в британската аерокосмическа компания Space Forge и компаниите за изкуствен интелект ARX Robotics и Fractile.

Фондът, създаден по образец на подразделението за рисков капитал на американската разузнавателна общност IQT (In-Q-Tel), възнамерява да акцентира върху стимулиране на иновациите в биотехнологиите, космическите технологии, ИИ и съвременните комуникации.

Ето какво разказаха за целите на проекта председателите на борда на NIF Клаус Хомелс и Фиона Мъри:

„Чрез инвестиране и внедряване на нови технологии с двойна употреба НАТО може да впрегне иновативния потенциал на бизнеса и своя трансатлантически резерв от таланти, като същевременно се противопоставя на влиянието и амбициите на нашите стратегически конкуренти.“

Ръководството на фонда счита, че предразположеността на рисковия капитал към технологични иновации може да се превърне в коз на НАТО във все по-опасния геополитически контекст.

Но подражаването на частни инвеститори не е най-добрият път към глобалната сигурност и мир.

Ако войнственият опит на американските фирми за рисков капитал може да се приеме, той вероятно заплашва да увеличи милитаризма в транснационален мащаб.

Рисковият капитал е наистина рискован бизнес, в който инвеститорите харчат големи суми пари за стартиращи фирми в опита си да ги превърнат в големи компании.

Ако в резултат те излязат на големия пазар, рисковите инвеститори могат да получат възвращаемост на парите си, която често е стотици пъти по-голяма от първоначалната им инвестиция.

Когато всичко това се вкара в отбранителния сектор, желанието на рисковите капиталисти за такъв вид възвращаемост поставя етиката на заден план в полза на привличането на основния клиент — правителствата — за спечелване на критични за бизнеса договори, а това от своя страна засилва милитаристичните настроения до краен предел, т.е. до безкрайност.

Фирмите за рисков капитал в областта на отбранителните технологии на САЩ жънат огромни печалби на фона на кървавите конфликти в Украйна, Газа и извън тях.

И макар NIF да е основан от НАТО и да се финансира от вноски от неговите държави-членки, той технически не е фонд на алианса.

На уебсайта си той се представя като частен рисков фонд с печалба с разрешение да използва името на НАТО.

Алиансът „не инвестира средства и не участва в решенията на фонда.

С други думи, операциите на фонда са непрозрачни, въпреки вероятното им въздействие върху способностите за отбрана и сигурност на НАТО.

Обикновено механизмите за финансиране на НАТО и свързаните с него проекти страдат от липсата на прозрачност поради сложния транснационален състав и организация на алианса, за което се опасява изпълнителният редактор на годишника на Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), д-р Иън Дейвис.

Това е «потенциал за «необосновано влияние» от страна на военно-промишления комплекс» върху решенията на НАТО, което означава, че Алиансът обслужва ЧАСТНИ интереси.

Станете почитател на Класа