Foreign Affairs: За Путин БРИКС е част от «болезнен процес» за сваляне на «класическия колониализъм» и демонтиране на ръководения от САЩ световен ред

Foreign Affairs: За Путин БРИКС е част от «болезнен процес» за сваляне на «класическия колониализъм» и демонтиране на ръководения от САЩ световен ред
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    30.09.2024
  • Сподели:

БРИКС продължава да играе важна роля в променящата се голяма стратегия на Русия, пише американското издание Foreign Affairs.

 

До февруари 2022 г. Москва възлагаше надеждите си на многополюсния свят, в който Русия ще може да намери баланс в отношенията с двете най-мощни и влиятелни държави: Китай и САЩ.

Въоръженият конфликт в Украйна унищожи остатъците от прагматизъм във външната политика на Кремъл.

Тъй като Путин гледа на украинския конфликт като на част от цялостната конфронтация със Запада, руският лидер сега се стреми да подкопава Америка навсякъде, където е възможно, добавя изданието.

Освен всичко останало, Русия отслабва различни части от глобалните институции, ръководени от САЩ, и помага на Китай да хвърли предизвикателство на американската хегемония, отбелязва изданието.

Русия споделя лидерски военни технологии с Китай, Иран и Северна Корея, работи за подкопаване на режима на санкции на ООН срещу Пхенян и неуморно насърчава схеми за плащане, които могат да заобиколят контролираните от Запада лостове, пише авторът.

През юли Путин обобщи руското председателство на БРИКС като част от «болезнен процес» за сваляне на «класическия колониализъм» и демонтиране на ръководения от САЩ световен ред. Той призова за край на монопола на Вашингтон върху правилата и нормите, пише изданието.

К.К

Станете почитател на Класа