Форумът на БРИКС в Москва като витрина на глобалния юг

Форумът на БРИКС в Москва като витрина на глобалния юг
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    02.09.2024
  • Сподели:

В четвъртък, 29 август, в Москва започна форумът „Климатичен дневен ред на БРИКС в съвременните условия“. Съобщава се, че в него участват над 250 делегати от 128 държави.

 

 

 

Срещата, на която Русия участва в качеството на председател, се превърна в една от ключовите в областта на изменението на климата. Тя се фокусира върху теми като борба с изменението на климата, стратегии за справедлив зелен преход и ролята на държавата и гражданите за постигане на глобалните цели за климата.

От миналата година страните от така наречения Глобален Юг се стремят към сътрудничество с Русия, тъй като Москва предлага на партньори услуги в области като урбанизация, логистична оптимизация и цифрово управление на градските ресурси. Тенденцията към желание за получаване на менторска помощ от Русия продължи и на тазгодишната среща на върха.

Сред предимствата на международния форум на БРИКС икономическите експерти отбелязват разширяването на търговския оборот между членовете на блока, въпреки санкциите, наложени на някои страни. Някои казват, че именно санкциите на ЕС, САЩ и техните партньори са тласнали страните от БРИКС да говорят за необходимостта от създаване на платежна система, независима от Запада.

Страните от БРИКС+ активно обсъждат проекта за създаване на многостранна платформа за цифрово разплащане и плащане BRICS Bridge. Това ще спомогне за обединяването и укрепването на позициите на валутите на страните от БРИКС+ на световната сцена. Участниците във форума също не изключват създаването на собствена валута, както навремето направи Европейският съюз. Това ще намали влиянието на долара върху взаимните разплащания.

Форумът се проведе на 29-30 август в Москва с подкрепата на Министерството на икономическото развитие на Русия и е част от събитията, посветени на руското председателство на БРИКС тази година, а следващото събитие ще бъде Медийната среща на БРИКС, която ще също ще се проведе в Москва на 13-17 септември.

Тя  ще се превърне в най-голямата в света интерактивна платформа за водещите медии на страните от БРИКС+, в която ще участват директори и главни редактори. Чуждестранни делегации, получили покана и изявили желание да присъстват на форума, очакват с нетърпение церемонията по откриването.

През 2023 година Москва заема първо място сред 100 мегаполиса по отношение на човешкия потенциал според международната класация на градовете от БРИКС+.

Организирането на подобни събития показва силна тенденция към обединение на глобалния юг, един от устойчивите полюси на който е Москва. Такива срещи, особено за медиите, показват, че Русия всестранно се опитва да покаже, че не е изолирана и за 2,5 години стана ясно, че глобалната изолация се е оказала мит. Това се доказва от броя на страните, участващи във форума.

Западът като обединение търпи активно и видимо поражение в геополитическото противопоставяне. В същото време БРИКС има всички шансове да се трансформира в по-тесен съюз, може би и в политически аспект.

 

 

 

 

Източник: https://open.substack.com

Станете почитател на Класа