Путин за вината на съветското ръководство

Путин за вината на съветското ръководство
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    02.09.2024
  • Сподели:

Руският президент Владимир Путин, в навечерието на посещението си в Монголия, даде писмено интервю за монголския вестник «Оноодор», в което обясни каква е основната причина за настоящата трагедия в Украйна.

Текстът на интервюто е публикуван  в понеделник на сайта на Кремъл.

 

За вината на съветското ръководство

Последствията от решенията на лидерите на СССР по национално-териториалния въпрос изиграха негативна роля в настоящата ситуация в Украйна, отбеляза президентът.

Процесът на създаване на Украйна започна веднага след революцията от 1917 г., когато на тази територия възникнаха нестабилни и краткотрайни квазидържавни образувания без ясни граници, припомни Путин.

„По-късно границите на съюзните републики в рамките на СССР бяха нарязани съвсем произволно, изхождайки от „пролетарска необходимост“. Така промишленият Донбас, населен предимно с руснаци, беше предаден на Украйна“, отбеляза държавният глава на РФ.

Освен това още в навечерието и след Великата отечествена война Йосиф Сталин включи в състава на Украйна — като неразделна част от Съветския съюз — някои земи, по-рано принадлежащи на Полша, Румъния и Унгария.

След това тогавашният съветски лидер Никита Хрушчов, според Путин, подари на Украйна Крим, който беше част от РСФСР.

„Трябва да осъзнаем, че съветските лидери действаха в условията на геополитическите реалности на своето време, без да предполагат, че СССР ще престане да съществува и ще се разпадне по изкуствено начертани вътрешни административни граници. Следователно това, което се случва сега, без съмнение, има своите собствени исторически предпоставки.“

ПП

Станете почитател на Класа