Волфганг Кубицки: Управляващата коалиция в Германия загуби легитимността си

Волфганг Кубицки: Управляващата коалиция в Германия загуби легитимността си
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    02.09.2024
  • Сподели:

Заместник-председателят на Бундестага (Парламента на Федерална република Германия) Волфганг Кубицки (FDP) смята, че резултатите от изборите за Ландтаг (Поземлен парламент) във федералните провинции Тюрингия и Саксония в източна Германия показват, че коалицията "Светофар" (Социалдемократическата партия на Германия (SPD), Зелените, Свободната демократическа партия (FDP) са загубили своята легитимност.

"Резултатите от изборите показват, че коалиция "Светофар" загуби своята легитимност. Ако значителна част от електората откаже нейното одобрение по този начин, трябва да има последствия“, написа Кубичи в X (бивш Twitter). Хората, каза той, са с впечатлението, че тази коалиция нанася щети на страната. „И това определено вреди на Свободната демократическа партия“, каза той.

На свой ред германският министър на финансите Кристиан Линднер (FDP) каза, че „изборните резултати в Саксония и Тюрингия "причиняват болка". „Никой обаче не трябва да се съмнява, че няма да се откажем от борбата за либерални ценности. Ще продължим и утре. Другите партии на демократичния център също имат за какво да помислят“, отбеляза министърът в социалната мрежа Х.

Според екзитпола, публикуван от телевизионния канал ARD след затварянето на избирателните секции, дясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) води на изборите за Ландтаг в Тюрингия, печелейки 30,5% от гласовете. На второ място е Християндемократическият съюз (ХДС) с 24,5% от гласовете. Третата линия е заета от партията "Съюзът на Сара Вагенкнехт - за разум и справедливост" (BSW) с 16%. В Ландтага на Тюрингия AfD и BSW, които се противопоставят на доставките на оръжия за Киев, заемат повече места (45) от Лявата партия, CDU и SPD (43). На провинциалните избори в Саксония AfD (30%) заема второ място след CDU (31,5%), партията Wagenknecht е на трето място (12%).

Станете почитател на Класа