Тел Авив и други израелски общини ще участват в стачка в знак на солидарност със заложниците

Тел Авив и други израелски общини ще участват в стачка в знак на солидарност със заложниците
  • Публикация:  classa***
  • Дата:  
    02.09.2024
  • Сподели:

Общинските служби в Тел Авив утре ще участват в полудневна стачка в знак на солидарност със заложниците и техните семейства, съобщи общината на страницата си във "Фейсбук", предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Стачката ще се проведе заедно с няколко общини в цял Израел, след като телата на шестима израелски заложници бяха върнати в Израел от Газа.

По-рано днес лидерът на израелската опозиция Яир Лапид призова за стачка с цел да се окаже натиск върху правителството да постигне споразумение за освобождаване на заложници в ивицата Газа.

Лапид, който е и бивш премиер на страната, призова всички израелци, "чието сърце е било разбито тази сутрин", да се присъединят към голям протест, който ще се проведе по-късно днес в Тел Авив. Той също така призова главния профсъюз, предприятията и общините да стачкуват.

Изказването му дойде след откритите тела на шест заложници в Газа.

Ръководителят на мощната профсъюзна федерация "Хистадрут“, която представлява стотици хиляди работници от публичния сектор, призова днес за обща стачка, която да започне утре в 6:00 ч. местно време (и българско), с цел да се окаже натиск на правителството да сключи сделка за връщане на израелските заложници, които все още са държани от "Хамас" в Газа.

Профсъюзният лидер Арнон Бар-Давид, чийто профсъюз представлява близо 800 000 служители в сфери като здравеопазване, транспорт и банково дело, призова всички цивилни служители да се присъединят към стачката и каза, че международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив ще спре работа утре от 8:00 ч. сутринта.

Бар-Давид посочи, че засега стачката ще е насрочена само за утре и остро разкритикува израелския премиер Бенямин Нетаняху за неуспеха да върне убитите заложници живи.

"Хамас" все още държи 101 заложници, но израелските власти смятат, че близо една трета от тях вече са мъртви, посочва Ройтерс.

Станете почитател на Класа