Полският премиер: Привържениците на "Северен поток" да замълчат

Полският премиер: Привържениците на "Северен поток" да замълчат
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.08.2024
  • Сподели:

Няколко дни след като беше издадена заповед за арест на украинец по делото за саботаж на газопровода "Северен поток" в Балтийско море, полският премиер Доналд Туск коментира случая, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"До всички инициатори и покровители на "Северен поток" 1 и 2: Единственото нещо, което трябва да направите днес по този въпрос, е да се извините и да замълчите", написа Туск снощи в своя публикация в онлайн платформата "Екс".

В края на септември 2022 г. няколко експлозии прекъснаха газопроводите "Северен поток" 1 и 2, припомня ДПА. Дълго време имаше много спекулации относно извършителите и поръчителите.

Руско-германският проект бе политически силно противоречив. Полша винаги се е противопоставяла на изграждането на газопровода "Северен поток" 2.

Ръководителят на Бюрото за национална сигурност във Варшава Яцек Сивиера коментира публикацията на Туск в "Екс" с думите: "Лоши новини за адресатите: В Полша има солиден консенсус и по този въпрос". Той добави към своята публикация намигваща усмивка.

В сряда стана ясно, че полската прокуратура е получила европейска заповед за арест от германската федерална прокуратура за задържането на украински заподозрян, за когото се предполага, че неотдавна е бил в Полша, но след това е избягал в родината си.

След като информацията за заповедта бе публично оповестена и заподозреният избяга, в Германия възникна въпросът дали полските власти са оказали достатъчно съдействие за изясняване на акта на саботаж, коментира ДПА.

 
 

Станете почитател на Класа