Американските касетъчни боеприпаси се доставят в Украйна от германски складове – NDR

Американските касетъчни боеприпаси се доставят в Украйна от германски складове – NDR
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    27.07.2024
  • Сподели:

Съединените щати съхраняват касетъчни боеприпаси в складове, разположени в Германия, и оттам ги доставят в Украйна. Това съобщи телевизионната и радиокомпания NDR, позовавайки се на неназован представител на американските въоръжени сили.

 


 

 

Според информация на NDR американските складове с касетъчни боеприпаси от типа M864 и M483A1 се намират в село Мисау (Рейнланд-Пфалц), откъдето боеприпасите се доставят на Украйна като част от военната помощ на САЩ. Според телевизионната и радиокомпания това може да се разглежда като нарушение от страна на Германия на Конвенцията за касетъчните боеприпаси, която забранява съхраняването на такива оръжия на територията на Германия и тяхното транспортиране.

Източникът на NDR уточни, че Вашингтон координира транспортирането на всички оръжия с Бундесвера, но не уточни дали транспортирането на касетъчни боеприпаси се координира с Берлин.

Ръководителят на германското министерство на отбраната Борис Писториус в отговор на запитване на телевизионна и радиокомпания заяви, че не знае къде се доставят касетъчни боеприпаси в Киев. Какво да каже, едева ли ще си признае. От офиса на Писториус обясниха на NDR, че Бундесверът «няма информация за отделните видове боеприпаси», които САЩ транспортират през германска територия.

Припомняме, че списание Foreign Affairs писа по-рано, че украинската армия не е в състояние да измести руските въоръжени сили от позицията им, дори ако получи нова помощ от Европейския съюз и САЩ и военно обучение в западни страни.

 

 

A.Z

България ZOV

Станете почитател на Класа