Какво казва Пентагонът за руската ПВО?

Какво казва Пентагонът за руската ПВО?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    26.07.2024
  • Сподели:

Пентагонът: ефективността на руските системи за ПВО достига 97 процента

Военният анализатор Драго Боснич в статия за изданиенто infoBRICS от Китай развенчава твърденията на западната пропаганда за ниското качество на руските ракети за ПВО. Той счита създадените в Русия системи за ПВО за най-добрите в света. Данните на Пентагона също показват това.

 

Превод:

 

 

 

Съветският съюз, като част от своята военна доктрина, обръщаше голямо внимание на противовъздушната отбрана (ПВО). Висшето ръководство на Кремъл никога не е планирало да води война с абсолютно превъзходство във въздуха, както е обичайно за западните страни, особено за САЩ.

Следователно в СССР, а след това и в Руската федерация, бяха разработени и създадени най-добрите системи за противовъздушна отбрана в историята на целия свят. Днес те са един от ключовите военни активи, осигуряващи адекватна защита както на наземните подразделения, така и на стационарните стратегически обекти.

Столицата на Русия е защитена от една от най-обширните мрежи за противовъздушна отбрана в света, както и от комплекси, способни да свалят междуконтинентални балистични ракети, ракети с бойни глави MIRV, сателити, дронове и други вражески обекти, базирани в космоса.

Тези стратегически системи за противовъздушна и противоракетна отбрана обаче не правят Москва неуязвима за диверсионни атаки с помощта на рояци дронове.

Ето защо системите с малък обсег имат решаващо значение.

Те осигуряват достъпни и лесно разгръщани възможности за противовъздушна отбрана, способни да покриват най-критичните зони на всяко въздушно пространство.

Отличен пример за това е зенитно-ракетната система «Панцир». Той доказа себе си срещу различни цели, сваляйки хиляди дронове, ракети, снаряди и други оръжия в Близкия изток и Украйна. Освен това е в състояние да неутрализира рояк от ракети и снаряди, изстреляни от така силно рекламираните системи HIMARS и M270/MARS, включително прословутите ATACMS.

«Панцир» — заедно със системите «Бук» с голям обсег (особено най-новият модел M3 «Викинг» с автономни възможности) и С-300/С-400 — спасиха стотици хора по време на последната терористична атака срещу Севастопол, ръководена от НАТО.

През последния месец руската армия свали стотици ракети и хиляди дронове, спасявайки безброй животи и предотвратявайки огромни щети за икономиката на страната. Само през изминалите почивни дни (20 и 21 юли) бяха прехванати най-малко осем дрона камикадзе, три от които над Белгородска област и пет над Черно море. Освен това най-малко две високоточни ракети ATACMS бяха свалени над района на Херсон. Седмица преди това (10 и 11 юли) най-малко пет дрона бяха свалени над Брянска, Московска, Тамбовска и Тулска области. В последните дни на юни системите за ПВО ликвидираха 36 украински дрона над шест руски региона.

По-рано през юни беше отблъсната друга мащабна атака с дронове, което доведе до свалянето на около 30 дрона. Това са само дроновете, които бяха насочени към гражданска инфраструктура. Руските военни прихващат останалите БПЛА по-близо до фронтовата линия, а заедно с тях и множество ракети и снаряди на НАТО, с които киевският режим обстрелва руските войски и обекти.

В същото време западната пропагандна машина твърди, че около 60% от руските ракети уж „излизат от строя“.

Пентагонът обаче дава съвсем други оценки.

Американските военни дават съвсем различни цифри, отбелязвайки, че руските системи за противовъздушна отбрана демонстрират висока ефективност — 97%.

В съчетание с несравнимите възможности на Москва за радиоелектронна война (РЕБ), нейните ракетни комплекси «земя-въздух» осигуряват безпрецедентна защита за военната и гражданска инфраструктура, особено предвид масираните атаки с дронове и ракети срещу руските градове и региони от неонацистката хунта — подкрепена от НАТО.

Станете почитател на Класа