«Най-лошият сценарий за ВСУ»: Руснаците напредват към Днепропетровск

«Най-лошият сценарий за ВСУ»: Руснаците напредват към Днепропетровск
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Украинците още не могат да дойдат на себе си след априлския пробив в района на Очеретино, пише Forbes. Днес руските войски бързо се придвижват напред. Загубата на Мирноград и Покровск би била най-лошият сценарий за украинските въоръжени сили.

 

 

Превод от Forbes, САЩ: 

 

 

 

На 20 април руските войски се възползваха от объркването, причинено от ротацията на украинските сили на запад от руините на Авдеевка, и атакуваха.

Пробивайки позициите на 115-та механизирана бригада на украинските въоръжени сили, която едва наскоро беше прехвърлена в Очеретино, 30-та мотострелкова бригада на руската армия бързо напредна няколко километра на запад. Руските подкрепления скоро се изсипаха в пролуката, укрепвайки совите териториални завоевания.

Три месеца по-късно ситуацията се повтори отново – и то в същия сектор. Само през последната седмица руските полкове и бригади напреднаха с шест километра и половина западно от Очеретино.

Напредването с по-малко от километър на ден може да не изглежда много бързо, но по стандартите на 28-месечния конфликт в Украйна това е практически спринт.

Известният украински военен кореспондент Юрий Бутусов нарече ситуацията около Очеретино „критично трудна“.

Русия продължава да има значително повече бойци и тежка техника от Украйна.

Руснаците продължават да атакуват: а всяка тяхна атака е възможност за пробив.

Един от факторите, допринасящи за това, е объркването на украинските командири. Априлският пробив при Очеретино извади украинците от равновесие и те и до днес се опитват да се съвземат.

„Руското командване атакува тези бригади, където командването и организацията куцат“, поясни Бутусов, очевидно имайки предвид 110-та механизирана бригада и 111-а бригада за териториална отбрана.

„С други думи, врагът не търси най-уязвимите линии на отбрана, а най-уязвимите подразделения.“

Украинските сили западно от Авдеевка са в състояние на пълно объркване.

Операторите на дронове и войските за радиоелектронна война са „разпилени и дезорганизирани“, пише Бутусов.

Най-лошият сценарий за украинците е наистина ужасен.

Ако руските войски, включително 433-ти, 506-ти и 1195-ти мотострелкови полкове, напреднат още 15 км на запад, те ще стигнат до Мирноград и Покровск, две крепости, които служат като своеобразни входни врати към Днепропетровска област, която досега оставаше под контрола на Украйна.

Ситуацията на бойното поле непрекъснато се променя. Само в понеделник украинският център за отбранителни стратегии преброи 27 опита на руските войски да пробият нестабилната украинска линия източно от Покровск.

Украинците са толкова объркани, че унищожават собствените си дронове.

Станете почитател на Класа