Украйна сигнализира, че е готова на преговори. Отговорът на Русия бе зловещ

Украйна сигнализира, че е готова на преговори. Отговорът на Русия бе зловещ
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    25.07.2024
  • Сподели:

Украинските власти сигнализираха Москва, че са готови на преговори. Отговорът на Русия обаче бе зловещ: ние ще постигнем военните си цели.

Украинският президент Володимир Зеленски изрази оптимизъм относно възможен дипломатически напредък по време на пътуването на неговия външен министър Дмитро Кулеба до съюзника на Русия Китай . „Има ясен сигнал, че Китай подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, каза Зеленски, цитиран от focus.de.

Китай е най-важният съюзник на Русия. Следователно се смята, че Пекин има голямо влияние върху решенията в Москва. Зеленски похвали Китай за спазването на обещанието на президента Си Дзинпин да не доставя оръжие на Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков беше скептичен относно изразеното желание на Киев да говори за мир. Русия ще изпълни напълно своите военни цели, каза той. „Независимо дали чрез специални военни операции или чрез преговори, ние нямаме алтернатива за постигане на нашите цели. И ние със сигурност ще ги стигнем“, каза Песков.

Разбира се, преговорният път е за предпочитане, но разговорите се затрудняват от факта, че Зеленски няма легитимност като президент на Украйна, за пореден път заяви той. Той разглежда опитите на Киев да насърчи дипломатическо решение чрез Пекин като тежко положение за Украйна.

В какво се изразяват военните цели на Москва? Русия вече открито признава, че е започнала войната срещу Украйна с цел анексиране на колкото е възможно повече територии. В момента 1/5 от Украйна е окупирана от руската армия. Владимир Путин поиска от Киев да се откаже официално от влизане в НАТО, както и от своите земи. А бившият руски президент Дмитрий Медведев посочи, че руската армия няма да спре, докато не превземе цялата страна.

Украински и западни официални лица отхвърлиха идеята, че Русия е готова за добронамерени разговори. Те описват честите изявления на Кремъл по този въпрос като пропагандна уловка, която има за цел да прикрие решимостта на Москва да принуди Украйна да капитулира.

Станете почитател на Класа